Paradicsom befőzése

Paradicsom eltevése télire
pinit

Paradicsom eltevése télire

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő:1 óra Főzési idő:1 óra Pihenő idő: percTeljes idő::2 óra Adag:5 servingsKalóriák: kcal Legjobb évszak:Summer

Leírás

A paradicsomszezon általában a nyár közepétől késő őszig tart, amikor a friss paradicsomok a legízletesebbek és legolcsóbbak.
Érdemes ebben az időszakban felhasználni vagy tartósítani a paradicsomot, hogy télen is élvezhessük az ízüket és tápanyagjaikat és lehetővé tegyük az ízletes és egészséges ételek elkészítését a téli hónapokban is.
Az idén a hámozott, darabolt paradicsom befőzése mellett döntöttem, mert télen nagyon sokféle ételhez fel tudom majd használni.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A paradicsomokat jól mossuk meg és minden darabra vágjunk egy kis keresztet.
  2. Forraljunk fel egy fazékba vizet, tegyük bele a paradicsomokat pár percre (érdemes több részletbe , egy szűrőkanállal szedjük ki őket és tegyük hideg vízbe.
  3. Mikor kihűltek, megpucoljuk. Felkockázzuk, vagy feldaraboljuk tetszőleges formára és egy tiszta fazékba feltesszük főni nagyjából egy órát. (Semmilyen fűszert nem teszek hozzá, mert így télen, amikor előveszem bármihez tudom használni.)
  4. Forrón sterilizált üvegekbe töltjük, egy késhegynyi tartósítószert teszünk minden üvegbe, majd lezárjuk az üvegeket. Rögtön fejre is állítjuk 5-10 percre, majd visszafordítjuk és száraz dunsztba hagyjuk kihűlni 1-2 napig. (Amikor fejre állítjuk az üvegeket a forró anyag kiszorítja a levegőt és egyben sterilizálja a fedelet.)
Kulcsszavakparadicsom, befőzés

Paradicsom befőzése télire

Paradicsom befőzésekor nekem a hámozott, darabolt paradicsom eltevése jut eszembe, mert ezt télen nagyon sokféle ételhez fel tudom használni.

A hámozott és darabolt paradicsom befőzése egyszerű és hatékony módszer, hogy télen is élvezhesd a paradicsomok frissességét és ízét különféle ételekben.

A paradicsomszezon általában a nyár közepétől késő őszig tart, amikor a friss paradicsomok a legízletesebbek és legolcsóbbak. Érdemes ebben az időszakban felhasználni vagy tartósítani a paradicsomot, hogy télen is élvezhessük az ízüket és tápanyagjaikat és lehetővé tegyük az ízletes és egészséges ételek elkészítését a téli hónapokban is.

A paradicsomokat többféle módon lehet befőzni vagy tartósítani, és ezek közül néhány:

  1. Paradicsompüré: A paradicsomokat összeturmixolva paradicsompürét készíthetsz. Ezt a paradicsompürét le lehet fagyasztani vagy forrón üvegekbe lehet tenni, és lezárva hosszú távon eltarthatóvá válik. A paradicsompüré szószok, levesek, chilis ételek vagy pizzák alapjához használható télen.
  2. Paradicsomszósz: A paradicsomokat felkockázva vagy felaprítva főzd szósszá, majd üvegekbe téve konzerváld be. Ez a paradicsomszósz kiváló alap lehet tésztaszószokhoz, lasagnéhoz, vagy akár paradicsomleveshez télen.
  3. Konzervált paradicsomok: Egész paradicsomokat is el lehet tenni. Ehhez mosd meg és héjazz le paradicsomokat, helyezd üvegbe őket. Ezeket a konzervált paradicsomokat salátákhoz, szendvicsekhez, vagy sütéshez használhatod télen.
  4. Aszalás: Paradicsomokat lehet aszalni, szárítani is. Az aszalt paradicsomokat használhatod salátákhoz, tésztaételekhez, vagy snackként is.


Az idén a hámozott, darabolt paradicsom befőzése mellett döntöttem, mert télen nagyon sokféle ételhez fel tudom majd használni.

A hámozott és darabolt paradicsom készítése kiváló ötlet, különösen akkor, ha különféle receptekhez szeretnéd felhasználni őket télen. Hámozott és darabolt paradicsomot előkészítve könnyebben használhatók főzés során, és sokféle ételhez hozzáadhatók, például tésztaszószokhoz, levesekhez, ragukhoz és más ételekhez. Itt van néhány ok, amiért érdemes hámozott és darabolt paradicsomot készíteni:

  1. Könnyű felhasználás: Ha a paradicsomokat előzetesen hámozod és felkockázod, akkor a főzés során gyorsan és könnyen felhasználhatod őket. Nem kell azonnal hámozni és aprítani, amikor éppen főzni szeretnél.
  2. Egységes textúra: Hámozott és darabolt paradicsomokkal egységes textúrát érhetsz el az ételeidben. Ez különösen fontos lehet például tészta- vagy pizzaszószok készítéséhez, ahol egyenletes textúrát szeretnél.
  3. Időtakarékosság: Az előkészített paradicsomokkal időt takaríthatsz meg a konyhában, különösen akkor, ha sok paradicsomot szeretnél felhasználni vagy tartósítani.
  4. Kreativitás: Hámozott és darabolt paradicsomokkal sokféle ételt készíthetsz, és könnyen testre szabhatod az ízeket és a textúrát az adott receptnek megfelelően.

A hámozott és darabolt paradicsom elkészítésének a következő lépései:

  1. Készítsd elő a paradicsomokat: Mosd meg és vágj rajtuk egy kis keresztet, így könnyebben le tudod majd húzni a héját.
  2. Forrázd le a paradicsomokat: Forralj fel egy lábas vizet, majd merítsd be a paradicsomokat forrásban lévő vízbe 1-2 percre. Azután helyezd őket azonnal hideg vízbe (vagy jéggel teli tálba), hogy leállítsd a főzési folyamatot.
  3. Húzd le a héjukat: Miután a paradicsomok lehűltek, húzd le a héjukat. Ahol a forró víz alatt bevágtad őket, ott a héj könnyen leválik.
  4. Darabolás: Vágd fel a paradicsomokat kockákra vagy szeletekre, attól függően, hogy hogyan szeretnéd felhasználni őket.
  5. Tárolás: Az előkészített paradicsomokat üvegekbe töltöd és száraz dunsztban hagyod kihűlni. Másnap, mikor kihűltek, mehetnek is a kamra polcaira.

Ha szívesen kipróbálnál friss paradicsommal egy könnyű nyári egytálételt, akkor próbáld ki a Caprese tésztával receptemet!

A paradicsom élettani hatásairól a Webbeteg oldalán is olvashatsz.

Paradicsom befőzése

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 60 min Főzési idő 60 min Teljes Idő 2 óra
Adag: 5
Legjobb évszak: Nyár

Leírás

Paradicsom befőzésekor nekem a hámozott, darabolt paradicsom eltevése jut eszembe, mert ezt télen nagyon sokféle ételhez fel tudom használni.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A paradicsomokat jól mossuk meg és minden darabra vágjunk egy kis keresztet.

  2. Forraljunk fel egy fazékba vizet, tegyük bele a paradicsomokat pár percre (érdemes több részletbe , egy szűrőkanállal szedjük ki őket és tegyük hideg vízbe.

  3. Mikor kihűltek, megpucoljuk. Felkockázzuk, vagy feldaraboljuk tetszőleges formára és egy tiszta fazékba feltesszük főni nagyjából egy órát. (Semmilyen fűszert nem teszek hozzá, mert így télen, amikor előveszem bármihez tudom használni.)

  4. Forrón sterilizált üvegekbe töltjük, egy késhegynyi tartósítószert teszünk minden üvegbe, majd lezárjuk az üvegeket. Rögtön fejre is állítjuk 5-10 percre, majd visszafordítjuk és száraz dunsztba hagyjuk kihűlni 1-2 napig. (Amikor fejre állítjuk az üvegeket a forró anyag kiszorítja a levegőt és egyben sterilizálja a fedelet.)

Kulcsszavak: paradicsom, befőzés
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük