Prézlis tészta

Prézlis tészta
pinit

Prézlis tészta

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 10 percFőzési idő: 20 percPihenő idő: percTeljes idő::1 óra 50 percAdag:4 servingsKalóriák:1081 kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

A prézlis tészta az egyik legegyszerűbb régi magyar ételünk. Főtt tészta, pirított zsemlemorzsa, porcukor és lekvár kell hozzá.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztát sós vízben megfőzöm és leszűröm.
  2. Az étolajon a zsemlemorzsát szép barnára pirítom.
  3. A kifőtt tésztát összeforgatom a prézlivel és porcukorral illetve baracklekvárral tálalom.
Kulcsszavakegytálétel

Prézlis tészta

A prézlis tészta az egyik legegyszerűbb régi magyar ételünk. Főtt tészta, pirított zsemlemorzsa, porcukor és lekvár kell hozzá.

Gyerekkorunkban gyakran találkozhattunk vele, vagy hasonló “társával” a grízes tésztával a menzán is. Én jobban szeretem a prézliset, mert a grízes nekem túl “vizes”.

Eredete

A prézlis tészta egy olyan magyar édesség, amely a gasztronómiai hagyományok és az egyszerűség példája. Most bemutatom, hogy a prézlis tészta hogyan tükrözi a magyar konyha jellegzetességeit, és miért érdemes megismerni és megkóstolni ezt a finomságot.

Alapja a tészta, amelyet lisztből, tojásból, olajból és sóból készítenek. A tésztát kifőzik, majd zsemlemorzsával összeforgatják, és lekvárral vagy porcukorral tálalják. A recept nagyon egyszerű, de mégis ízletes és laktató. A magyar konyha egyik jellemző vonása, hogy sokszor használ olyan alapanyagokat, amelyek olcsók, könnyen elérhetők, és sokféleképpen variálhatók. A tészta, a zsemlemorzsa, a lekvár és a porcukor mind olyan hozzávalók, amelyek a magyar háztartásokban mindig megtalálhatók, és amelyekből sok más étel is készülhet, például szilvás gombóc, túrós csusza, mákos tészta, vagy rétes.

Gasztronómiai jelentősége

Gasztronómiai jelentősége, hogy a magyar kultúra részét képezi. Ez egy régi, hagyományos étel, amelyet már a 19. században is fogyasztottak. Gyakran szerepel a magyar irodalomban, például Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, vagy Karinthy Frigyes műveiben. A prézlis tészta a magyar népi gasztronómia egyik jelképe, amely a hagyományokat, a vidéki életet, a paraszti konyhát, és a családi összetartozást idézi. Régen a tésztakészítés volt az egyik olyan házimunka, amelyet a nagymamák, anyák, és lányok együtt készítettek , és amelyet a családtagok, barátok, és vendégek együtt élveztek.

Összefoglalva, a prézlis tészta egy olyan magyar édes tésztaféle, amely a gasztronómiai hagyományok és az egyszerűség példája. A tészta bemutatja, hogy a magyar konyha hogyan használja ki az alapanyagok sokoldalúságát, és hogyan őrzi meg a kulturális örökséget. Olyan étel, amelyet érdemes megismerni és megkóstolni, mert így közelebb kerülhetünk a magyar gasztronómia és kultúra szépségéhez.

Prézlis tészta

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 10 min Főzési idő 20 min Teljes Idő 30 perc
Adag: 4 Kalóriák: 1082 kcal
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

A prézlis tészta az egyik legegyszerűbb régi magyar ételünk. Főtt tészta, pirított zsemlemorzsa, porcukor és lekvár kell hozzá.

Hozzávalók

Instructions

    1. A tésztát sós vízben megfőzöm és leszűröm.
  1. Az étolajon a zsemlemorzsát szép barnára pirítom.

  2. A kifőtt tésztát összeforgatom a prézlivel és porcukorral illetve baracklekvárral tálalom.

Táplálkozási adatok

Adag 1


Mennyiség adagonként
Kalóriák 1082kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 17.4g27%
Telített zsír 1.4g7%
Nátrium 105mg5%
Összes szénhidrát 205.4g69%
Élelmi rost 1.1g5%
Cukrok 67.8g
Fehérje 25.9g52%

A-vitamin 50 IU
C-vitamin 5.3 mg
Kálcium 6.58 mg
Magnézium 5.1 mmol

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.

Kulcsszavak: tészta, egytálétel, lekvár
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük