Prézlis tészta
Leírás
A prézlis tészta az egyik legegyszerűbb régi magyar ételünk. Főtt tészta, pirított zsemlemorzsa, porcukor és lekvár kell hozzá.
Hozzávalók
Elkészítés
- A tésztát sós vízben megfőzöm és leszűröm.
- Az étolajon a zsemlemorzsát szép barnára pirítom.
- A kifőtt tésztát összeforgatom a prézlivel és porcukorral illetve baracklekvárral tálalom.
Prézlis tészta
A prézlis tészta az egyik legegyszerűbb régi magyar ételünk. Főtt tészta, pirított zsemlemorzsa, porcukor és lekvár kell hozzá.
Gyerekkorunkban gyakran találkozhattunk vele, vagy hasonló “társával” a grízes tésztával a menzán is. Én jobban szeretem a prézliset, mert a grízes nekem túl “vizes”.
Eredete
A prézlis tészta egy olyan magyar édesség, amely a gasztronómiai hagyományok és az egyszerűség példája. Most bemutatom, hogy a prézlis tészta hogyan tükrözi a magyar konyha jellegzetességeit, és miért érdemes megismerni és megkóstolni ezt a finomságot.
Alapja a tészta, amelyet lisztből, tojásból, olajból és sóból készítenek. A tésztát kifőzik, majd zsemlemorzsával összeforgatják, és lekvárral vagy porcukorral tálalják. A recept nagyon egyszerű, de mégis ízletes és laktató. A magyar konyha egyik jellemző vonása, hogy sokszor használ olyan alapanyagokat, amelyek olcsók, könnyen elérhetők, és sokféleképpen variálhatók. A tészta, a zsemlemorzsa, a lekvár és a porcukor mind olyan hozzávalók, amelyek a magyar háztartásokban mindig megtalálhatók, és amelyekből sok más étel is készülhet, például szilvás gombóc, túrós csusza, mákos tészta, vagy rétes.
Gasztronómiai jelentősége
Gasztronómiai jelentősége, hogy a magyar kultúra részét képezi. Ez egy régi, hagyományos étel, amelyet már a 19. században is fogyasztottak. Gyakran szerepel a magyar irodalomban, például Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, vagy Karinthy Frigyes műveiben. A prézlis tészta a magyar népi gasztronómia egyik jelképe, amely a hagyományokat, a vidéki életet, a paraszti konyhát, és a családi összetartozást idézi. Régen a tésztakészítés volt az egyik olyan házimunka, amelyet a nagymamák, anyák, és lányok együtt készítettek , és amelyet a családtagok, barátok, és vendégek együtt élveztek.
Összefoglalva, a prézlis tészta egy olyan magyar édes tésztaféle, amely a gasztronómiai hagyományok és az egyszerűség példája. A tészta bemutatja, hogy a magyar konyha hogyan használja ki az alapanyagok sokoldalúságát, és hogyan őrzi meg a kulturális örökséget. Olyan étel, amelyet érdemes megismerni és megkóstolni, mert így közelebb kerülhetünk a magyar gasztronómia és kultúra szépségéhez.
Prézlis tészta
Leírás
A prézlis tészta az egyik legegyszerűbb régi magyar ételünk. Főtt tészta, pirított zsemlemorzsa, porcukor és lekvár kell hozzá.
Hozzávalók
Instructions
-
- A tésztát sós vízben megfőzöm és leszűröm.
-
Az étolajon a zsemlemorzsát szép barnára pirítom.
-
A kifőtt tésztát összeforgatom a prézlivel és porcukorral illetve baracklekvárral tálalom.
Adag 1
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 1082kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 17.4g27%
- Telített zsír 1.4g7%
- Nátrium 105mg5%
- Összes szénhidrát 205.4g69%
- Élelmi rost 1.1g5%
- Cukrok 67.8g
- Fehérje 25.9g52%
- A-vitamin 50 IU
- C-vitamin 5.3 mg
- Kálcium 6.58 mg
- Magnézium 5.1 mmol
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.