Túrós csusza
Leírás
A túrós csusza frissességének köszönhetően nyáron is népszerű, míg télen a tartalmasabb változatai felmelegíthetik a hidegebb napokat.
Hozzávalók
Elkészítés
- A tésztát a csomagoláson található előírás szerint forró, sós vízben kifőzöm, majd lecsepegtetem.
- A szalonnát apró kockára vágva pörcösre sütöm.
- Egy tepsibe teszem a főtt tésztát, meglocsolom a szalonna zsírjával, összekeverem a túróval.
- Meglocsolom tejföllel, rászórom a szalonnakockákat, megszórom reszelt sajttal (ez el is maradhat) és 170 fokon 25 perc alatt készre sütöm.
Túrós csusza
A túrós csusza frissességének köszönhetően nyáron is népszerű, míg télen a tartalmasabb változatai felmelegíthetik a hidegebb napokat.
A túrós csusza, mint a magyar konyha egyik klasszikus fogása, számos érdekes gasztronómiai vonatkozással rendelkezik. Ez az étel a hagyományos magyar ízek és az egyszerűség szép példája, amely sokak számára nem csak a konyhában, hanem a szívükben is otthonosnak számít.
Túrós csusza készítése
Készítése során a tészta és a túró alapvető összetevők. A tészta egyszerű, mégis karakteres ízt kölcsönöz az ételnek, és a friss túróval való kombinációja különleges, könnyűséget sugároz. A recept változhat, néha tejföllel vagy hagymával kiegészítve, ami további gazdagságot ad a fogásnak.
A gasztronómiai jelentősége készítésének hagyományos módjában rejlik. A házias, falusi konyhákban gyakran készül e fogás, és számos család rendelkezik saját, generációkon átöröklődő recepttel. Eme étel készítése nem csak az étel elkészítésére való figyelmet igényli, hanem a közösség, a családi összejövetelek és az értékek átadásának élményét is.
Az étel szezonális jelentősége is hangsúlyos lehet. Könnyűségének és frissességének köszönhetően nyáron is népszerű, míg télen a tartalmasabb változatai felmelegíthetik a hidegebb napokat.
Összességében a túrós csusza nem csupán egy étel, hanem egy gasztronómiai élmény, amely összekapcsolja a hagyományokat, a családi életet és az ízletes ízeket a magyar konyha kedvelői számára.
A túrós csusza hagyományos magyar étel
Elkészítéséhez főtt tört-, kockatészta, egyes vidékeken szabógallérnak is nevezett tészta használatos, továbbá tehéntúró, vagy juhtúró és apróra vágott sült szalonna, valamint tejföl szükséges. Egyes vidékeken kaporral megszórva szeretik.
Különlegessége abban áll, hogy előmelegített tányérra teszik a túróval kissé összesütött tésztát, erre újabb adag hideg túrót tesznek, forró, zsíros pörccel megszórják, majd hideg tejföllel meglocsolva tálalják. Az étel neve a „csúszik” ige főnevesült folyamatos melléknévi igeneve, vagyis olyan étel, amely „csúszik”.
Nem tévesztendő össze az olyan túrós tésztával, ami hasonló módon készül, de kevesebb zsiradékkal, esetleg másféle (pl. hosszú metélt) tésztával és általában édesen, (porcukorral megszórva) tálalják.
Adható főételként, az étkezés végén desszertként, vagy köretként is (pl. harcsa túrós csusza ágyon). forrás: Wikipédia
Ha szereted a tésztaételeket, kóstold meg a prézlis tésztát is.
Túrós csusza
Leírás
A túrós csusza frissességének köszönhetően nyáron is népszerű, míg télen a tartalmasabb változatai felmelegíthetik a hidegebb napokat.
Hozzávalók
Elkészítés
-
A tésztát a csomagoláson található előírás szerint forró, sós vízben kifőzöm, majd lecsepegtetem.
-
A szalonnát apró kockára vágva pörcösre sütöm.
-
Egy tepsibe teszem a főtt tésztát, meglocsolom a szalonna zsírjával, összekeverem a túróval.
-
Meglocsolom tejföllel, rászórom a szalonnakockákat, megszórom reszelt sajttal (ez el is maradhat) és 170 fokon 25 perc alatt készre sütöm.
Adag 1
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 971kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 43.8g68%
- Telített zsír 7.39g37%
- Nátrium 193.8mg9%
- Összes szénhidrát 82g28%
- Cukrok 3.9g
- Fehérje 59.49g119%
- Só 0.2g
- víz 0.1g
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.