Túrós csusza

Túrós csusza
pinit

Túrós csusza

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 20 percFőzési idő: 25 percPihenő idő: percTeljes idő:: 45 percAdag:4 servingsKalóriák:971 kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

A túrós csusza frissességének köszönhetően nyáron is népszerű, míg télen a tartalmasabb változatai felmelegíthetik a hidegebb napokat.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztát a csomagoláson található előírás szerint forró, sós vízben kifőzöm, majd lecsepegtetem.
  2. A szalonnát apró kockára vágva pörcösre sütöm.
  3. Egy tepsibe teszem a főtt tésztát, meglocsolom a szalonna zsírjával, összekeverem a túróval.
  4. Meglocsolom tejföllel, rászórom a szalonnakockákat, megszórom reszelt sajttal (ez el is maradhat) és 170 fokon 25 perc alatt készre sütöm.
Kulcsszavakegytálétel, tészta, túró

Túrós csusza

A túrós csusza frissességének köszönhetően nyáron is népszerű, míg télen a tartalmasabb változatai felmelegíthetik a hidegebb napokat.

A túrós csusza, mint a magyar konyha egyik klasszikus fogása, számos érdekes gasztronómiai vonatkozással rendelkezik. Ez az étel a hagyományos magyar ízek és az egyszerűség szép példája, amely sokak számára nem csak a konyhában, hanem a szívükben is otthonosnak számít.

Túrós csusza készítése

Készítése során a tészta és a túró alapvető összetevők. A tészta egyszerű, mégis karakteres ízt kölcsönöz az ételnek, és a friss túróval való kombinációja különleges, könnyűséget sugároz. A recept változhat, néha tejföllel vagy hagymával kiegészítve, ami további gazdagságot ad a fogásnak.

A gasztronómiai jelentősége készítésének hagyományos módjában rejlik. A házias, falusi konyhákban gyakran készül e fogás, és számos család rendelkezik saját, generációkon átöröklődő recepttel. Eme étel készítése nem csak az étel elkészítésére való figyelmet igényli, hanem a közösség, a családi összejövetelek és az értékek átadásának élményét is.

Az étel szezonális jelentősége is hangsúlyos lehet. Könnyűségének és frissességének köszönhetően nyáron is népszerű, míg télen a tartalmasabb változatai felmelegíthetik a hidegebb napokat.

Összességében a túrós csusza nem csupán egy étel, hanem egy gasztronómiai élmény, amely összekapcsolja a hagyományokat, a családi életet és az ízletes ízeket a magyar konyha kedvelői számára.

A túrós csusza hagyományos magyar étel

Elkészítéséhez főtt tört-, kockatészta, egyes vidékeken szabógallérnak is nevezett tészta használatos, továbbá tehéntúró, vagy juhtúró és apróra vágott sült szalonna, valamint tejföl szükséges. Egyes vidékeken kaporral megszórva szeretik.

Különlegessége abban áll, hogy előmelegített tányérra teszik a túróval kissé összesütött tésztát, erre újabb adag hideg túrót tesznek, forró, zsíros pörccel megszórják, majd hideg tejföllel meglocsolva tálalják. Az étel neve a „csúszik” ige főnevesült folyamatos melléknévi igeneve, vagyis olyan étel, amely „csúszik”.

Nem tévesztendő össze az olyan túrós tésztával, ami hasonló módon készül, de kevesebb zsiradékkal, esetleg másféle (pl. hosszú metélt) tésztával és általában édesen, (porcukorral megszórva) tálalják.

Adható főételként, az étkezés végén desszertként, vagy köretként is (pl. harcsa túrós csusza ágyon). forrás: Wikipédia

Ha szereted a tésztaételeket, kóstold meg a prézlis tésztát is.

Túrós csusza

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 20 min Főzési idő 25 min Teljes Idő 45 perc
Adag: 4 Kalóriák: 971
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

A túrós csusza frissességének köszönhetően nyáron is népszerű, míg télen a tartalmasabb változatai felmelegíthetik a hidegebb napokat.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztát a csomagoláson található előírás szerint forró, sós vízben kifőzöm, majd lecsepegtetem.

  2. A szalonnát apró kockára vágva pörcösre sütöm.

  3. Egy tepsibe teszem a főtt tésztát, meglocsolom a szalonna zsírjával, összekeverem a túróval.

  4. Meglocsolom tejföllel, rászórom a szalonnakockákat, megszórom reszelt sajttal (ez el is maradhat) és 170 fokon 25 perc alatt készre sütöm.

Táplálkozási adatok

Adag 1


Mennyiség adagonként
Kalóriák 971kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 43.8g68%
Telített zsír 7.39g37%
Nátrium 193.8mg9%
Összes szénhidrát 82g28%
Cukrok 3.9g
Fehérje 59.49g119%

0.2g
víz 0.1g

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.

Kulcsszavak: egytálétel, tészta, túró
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük