A fűszer a fa szárított belső kérge, amely barna színű, finoman illatos aromájú és meleg, édes ízű. A fahéjat sokféle étel ízesítésére használják az édességektől a curry-n át az italokig, és népszerű a pékárukban is. Az illóolajat a kéregtöredékekből desztillálják élelmiszerekben, likőrben, parfümben és gyógyszerekben való felhasználásra.
Növény:
A ceyloni fahéjfa Srí Lankán és India déli részén honos, a kínai fahéjfa pedig Kínában, Mianmarban, valamint Vietnám déli részén. A vadon is termő, de termesztésbe is vont trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérge a jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer (Cinnamomi cortex). A babérfélék családjába tartozó, lombos fahéjfa akár a 18 méteres magasságot is elérheti. A fűszerkészítéshez a levágott faágakról kézzel fejtik le a kérget, ami meglehetősen időigényes folyamat. A kérget aztán az árnyékban fermentálják, majd a napon szárítják.
Hatóanyagai:
- Illóolaj
- csersav
- gyanta
- cukor
- keményítő
- fahéjaldehid
- őrölt fahéj:
- 11 % víz
- 81 % szénhidrát (beleértve az 53 százalék élelmi rostot)
- 4 % fehérje
- 1 % zsír alkotja.
Gyógyhatásai:
- impotencia
- frigiditás
- nehézlégzés
- szemgyulladás
- láz
- reuma
- fogfájás
- sebek kezelése
- emésztési problémák
- puffadás
- diszpepszia
- hasmenés
- hányinger
- influenza
A londoni Imperial College kutatói abból a korábbi eredményből indultak ki, amely szerint napi fél teáskanálnyi fahéj a 2-es típusú cukorbetegeknél jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a trigliceridszintet, a (káros) LDL-koleszterin és a teljes koleszterin szintjét.
Felhasználása:
A fahéj kérgét elsősorban a szakácsművészet területén használják. Mexikóban például csokoládé készítéséhez alkalmazzák. Az Egyesült Államokban és Európában a fahéjat és a cukrot gyakran használják gabonafélék, kenyéralapú ételek és gyümölcsök, különösen alma ízesítésére. A portugál és a török konyhában kedvelt fűszer édes és sós ételekhez is. A fahéj pácoláshoz és karácsonyi italokhoz, például tojáslikőrhöz is használható. A fahéjpor már régóta fontos szerepet játszik a perzsa konyha ízeinek fokozásában, elsősorban sűrű levesekhez, italokhoz és édességekhez használják. A szegfűszeg, a csillagánizs és a kardamom mellett a maláj konyhában az elengedhetetlen „négy testvérfűszer” egyike.
Következő:
feketekömény
A rovatban felhasznált források:
- Kotányi: Fűszerek
- Mindmegette: Fűszerek és ízesítők
- Házipatika: A legegészségesebb gyógynövények és fűszerek
- Greendex
- Wikipédia
- Fotók: Pixabay, Pinterest