Rakott kelkáposzta
Leírás
Egy finom rakott kelkáposzta kiváló választás az egészséges étrend részeként, hiszen a kelkáposzta rendkívül tápláló és egészséges zöldség.
Hozzávalók
Tejföl helyett:
Elkészítés
- A kelkáposztát leveleire bontom és folyó víz alatt jól megmosom.
Egy fazékban kb. 1 óra alatt puhára főzöm, a főzővízbe sót és őrölt köményt teszek 1-1 kávéskanálnyit. - A tepsit kikenem étolajjal vagy sertészsírral (én szoktam beleszórni zsemlemorzsát, de ez el is maradhat), majd a főtt kelkáposzta levelek felét belefektetem.
- Erre simítom rá a hurkatölteléket. (Mi már eleve úgy tesszük el, hogy tasakokba van csomagolva, nem bélbe töltve. Ha hentesnél veszed, akkor bélbe töltve kapod, ki kell nyomni a bélből).
- A hurkára rápakolom a maradék káposztaleveleket.
Végül a tetején egyenletesen elosztok egy pohár tejfölt. ( A tejfölt is megszórom zsemlemorzsával, szintén elmaradhat).
Sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütöm. - Egy kisebb fej hagymát megpucolok és apró kockára vágok.
Serpenyőben kevés olajat (2-3 evőkanálnyi) forrósítok, rádobom a hagymát és üvegesre párolom. - Belenyomok egy tömlős krémsajtot és szétkeverem.
A tűzről leveszem és hozzákeverek egy pohár tejfölt, sóval, őrölt borssal ízesítem.
Rakottas ételek tetejére kiválóan alkalmas.
Sajtkrémes tejföl:
Rakott kelkáposzta
Egy finom rakott kelkáposzta kiváló választás az egészséges étrend részeként, hiszen a kelkáposzta rendkívül tápláló és egészséges zöldség.
A kelkáposzta kiváló választás az egészséges étrend részeként, és egy finom rakott kelkáposzta recepttel szeretnélek megismertetni. Sok fiatal esetében az ellenérzések ellenére is érdemes kipróbálni, hiszen a kelkáposzta rendkívül tápláló és egészséges zöldség. Egy átlagos adag kelkáposzta már 100%-ban fedezi a napi A- és C-vitamin szükségletet, ami egyértelműen kiemeli a kelkáposzta tápértékét.
A kelkáposzta gazdag kalciumban, ami ideálissá teszi csonterősítőként, és pozitívan befolyásolhatja a vérnyomást és a szívizom működését. A béta-karotin tartalom erősítheti az immunrendszert, míg a káposzta ásványi sói, mint a kalcium, kálium és magnézium, valamint a vas és a vitaminok (A-, B1-, B2-, C-, E) további táplálkozási előnyöket kínálnak.
Az E-vitamin és B-vitaminok segíthetnek gyulladásos betegségek esetén, és pozitív hatással lehetnek az emésztésre és az idegrendszerre. A kelkáposzta nátriumban szegény, alacsony energia tartalmú, és sötétebb színe jelzi a gazdagabb ízt és tápanyagtartalmat. A kelkáposzta tehát nemcsak finom, de táplálkozási szempontból is kiváló választás az étrendünkben.
Disznótor
A disznótor – a háznál nevelt sertés hagyományos levágása és az ezt követő sült hurka, kolbász, töltött káposzta fogásokból rendezett vacsora- , a magyar népszokások egyik legkiemelkedőbb téli eseménye volt és sok vidéki családnál még ma is az. Magyarországon a disznóvágás általában már november végén megkezdődik, bár hagyományosan a szezonja vízkereszttől a farsangi időszak végéig tart.
Pár gondolat a hurkáról
Vidékenként, de akár családonként is eltérő lehet a hurka receptje, hiszen ezek titkát apák adják át fiaiknak. Ráadásul nemcsak a jól ismert hurkáról van szó, illik megemlíteni a tüdős, májas, véres hurkát is, amik belsőségekből, szalonnából, rizsből készülnek, különféle fűszerekkel.
A tavasz közeledtével rendszerint elfogy a sütni való kolbász (hiszen inkább füstölt kolbász formájában fogyasszuk), anélkül viszont már nem igazi a sült hurka sem. Így minden nyitás után egyre lejjebb kerül a fagyasztóban. Mégsem megy veszendőbe, ha pl. rakott kelkáposzta formájában készítjük el.
Rakott kelkáposzta
Leírás
Egy finom rakott kelkáposzta kiváló választás az egészséges étrend részeként, hiszen a kelkáposzta rendkívül tápláló és egészséges zöldség.
Hozzávalók
Tejföl helyett:
Elkészítés
-
A kelkáposztát leveleire bontom és folyó víz alatt jól megmosom
.Egy fazékban kb. 1 óra alatt puhára főzöm, a főzővízbe sót és őrölt köményt teszek 1-1 kávéskanálnyit.
-
A tepsit kikenem étolajjal vagy sertészsírral (én szoktam beleszórni zsemlemorzsát, de ez el is maradhat), majd a főtt kelkáposzta levelek felét belefektetem.
-
Erre simítom rá a hurkatölteléket. (Mi már eleve úgy tesszük el, hogy tasakokba van csomagolva, nem bélbe töltve. Ha hentesnél veszed, akkor bélbe töltve kapod, ki kell nyomni a bélből).
-
- A hurkára rápakolom a maradék káposztaleveleket.
- Végül a tetején egyenletesen elosztok egy pohár tejfölt. ( A tejfölt is megszórom zsemlemorzsával, szintén elmaradhat).
- Sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütöm.
Sajtkrémes tejföl:
-
- Egy kisebb fej hagymát megpucolok és apró kockára vágok.
- Serpenyőben kevés olajat (2-3 evőkanálnyi) forrósítok, rádobom a hagymát és üvegesre párolom.
-
- Belenyomok egy tömlős krémsajtot és szétkeverem.
- A tűzről leveszem és hozzákeverek egy pohár tejfölt, sóval, őrölt borssal ízesítem.
- Rakottas ételek tetejére kiválóan alkalmas.
Adag 1
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 342kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 27.7g43%
- Telített zsír 14.6g73%
- Koleszterin 230.8mg77%
- Nátrium 1210.4mg51%
- Kálium 280.2mg9%
- Összes szénhidrát 9.6g4%
- Élelmi rost 3.6g15%
- Cukrok 4.9g
- Fehérje 15.2g31%
- C-vitamin 36.2 mg
- Kálcium 62.4 mg
- Vas 1.68 mg
- K-vitamin 80.29 mcg
- Folsav 94.2 mcg
- Foszfor 104 mg
- Magnézium 40.19 mmol
- Cink 1.9 mcg
- Szelén 23.59 mg
- víz 162.7g
- Egyszeresen telítetlen zsírok 6.3g
- Többszörösen telítetlen zsírok 2g
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.