Kozák sapka

Kozák sapka
pinit

Kozák sapka

Nehézség:IntermediateElőkészítési idő: 15 percFőzési idő: 10 percPihenő idő: 40 percTeljes idő::1 óra 5 percAdag:8 servingsKalóriák: kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

A kozák sapka, más néven hólabda szerintem nagyon sokunk kedvence. Az ünnepek nélkülözhetetlen süteménye. Íme a recept, ahogy én készítem.

Hozzávalók

  • A krémhez

  • Díszítéshez

Elkészítés

  1. A 8 tojássárgáját a 40 dkg cukorral habosra keverjük, és egy másik tálban felverjük a tojásfehérjét, majd összekeverjük a kettőt.
  2. Hozzáadunk 8 evőkanál vizet, 25 dkg lisztet, két evőkanál kakaóport és a sütőport, és ezzel is jól elkeverjük.
  3. 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük.
    Amikor kihűlt, korongokat szaggatunk.
  4. Krém készítése

  5. 4 dl tejet 2 evőkanál liszttel felfőzünk.
    20 dkg cukrot 15 dkg margarinnal kikeverünk, hozzáadjuk a vaníliaaromát, rumot és ezzel is elkeverjük.
    A margarinos krémet hozzákeverjük a kihűlt tejes besamelhez.
Kulcsszavakdesszert, kókusz, piskóta

Kozák sapka

A kozák sapka, más néven hólabda szerintem nagyon sokunk kedvence. Csokis- kókuszos krémes csoda, aminek nehéz ellenállni. Régebben lakodalmak nagy kedvence volt, de a karácsonyi vacsorát is ez a desszert követte, mert igazi klasszikus. Ma már lehet, hogy retrónak számít, nálunk mégis az ünnepek nélkülözhetetlen süteménye. Tésztája egyszerű kevert tészta.

Kevert tészták

A kevert sütemények gyorsak, praktikusak, jól variálhatók és rendkívül egyszerűen elkészíthetők. Kezdők is bátran nekiállhatnak, sőt akkor is remek választások, ha nincs sok időnk sütni. – olvasható a sütnijó! oldalán. Mellettük szól még az is, hogy rendkívül sokoldalúak. Variálhatjuk gyümölcsökkel, olajos magvakkal, és szinte bármivel, ami az eszünkbe jut, hiszen ennek a tésztának “minden jól áll”. Kezdők is bátran próbálkozhatnak vele.

A kevert tészták készítése egyszerű, olcsó és gyors. Csak gyorsan összekeverjük a hozzávalókat, és már mehet is a sütőbe. Alapanyaguk liszt, tojás, cukor, tej, vagy más nedvesítő anyag. A tésztát sütőporral lazítjuk. A sütőport mindig a liszt közé kell vegyíteni, érdemes a lisztet átszitálva az anyagok közé keverni, ami a tésztát szintén lazábbá teszi. Mindig jól előmelegített sütőben, egyenletes középhőmérsékleten süssük.

A kozák sapka tésztáját tökéletesen el lehet készíteni egy 4, vagy 6 tojásból készült piskótából is. A piskóta tésztájának receptjét egy korábbi süteménynél, a csokis piskótánál már leírtam, ezt itt találod.

Természetesen az eredeti receptet érdemes kipróbálni. Igaz, hogy a kozák sapka az egyik legidőigényesebb sütemény, hiszen tésztát kell sütni, krémet főzni, megvárni míg kihűl, kiszaggatni a korongokat, bekenni, összeragasztani, kókuszba hempergetni, csokizni, és még hűteni is. Viszont az íze minden fáradtságot megér.

Kozák sapka

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 15 min Főzési idő 10 min Pihenő idő 40 min Teljes Idő 1 óra 5 perc
Adag: 4
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

A kozák sapka, más néven hólabda szerintem nagyon sokunk kedvence. Az ünnepek nélkülözhetetlen süteménye. Íme a recept, ahogy én készítem.

Hozzávalók

A krémhez:

Díszítéshez:

Kulcsszavak: piskóta, desszert, kókusz
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük