Kozák sapka
Leírás
A kozák sapka, más néven hólabda szerintem nagyon sokunk kedvence. Az ünnepek nélkülözhetetlen süteménye. Íme a recept, ahogy én készítem.
Hozzávalók
A krémhez
Díszítéshez
Elkészítés
- A 8 tojássárgáját a 40 dkg cukorral habosra keverjük, és egy másik tálban felverjük a tojásfehérjét, majd összekeverjük a kettőt.
- Hozzáadunk 8 evőkanál vizet, 25 dkg lisztet, két evőkanál kakaóport és a sütőport, és ezzel is jól elkeverjük.
- 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük.
Amikor kihűlt, korongokat szaggatunk. - 4 dl tejet 2 evőkanál liszttel felfőzünk.
20 dkg cukrot 15 dkg margarinnal kikeverünk, hozzáadjuk a vaníliaaromát, rumot és ezzel is elkeverjük.
A margarinos krémet hozzákeverjük a kihűlt tejes besamelhez.
Krém készítése
Kozák sapka
A kozák sapka, más néven hólabda szerintem nagyon sokunk kedvence. Csokis- kókuszos krémes csoda, aminek nehéz ellenállni. Régebben lakodalmak nagy kedvence volt, de a karácsonyi vacsorát is ez a desszert követte, mert igazi klasszikus. Ma már lehet, hogy retrónak számít, nálunk mégis az ünnepek nélkülözhetetlen süteménye. Tésztája egyszerű kevert tészta.
Kevert tészták
A kevert sütemények gyorsak, praktikusak, jól variálhatók és rendkívül egyszerűen elkészíthetők. Kezdők is bátran nekiállhatnak, sőt akkor is remek választások, ha nincs sok időnk sütni. – olvasható a sütnijó! oldalán. Mellettük szól még az is, hogy rendkívül sokoldalúak. Variálhatjuk gyümölcsökkel, olajos magvakkal, és szinte bármivel, ami az eszünkbe jut, hiszen ennek a tésztának “minden jól áll”. Kezdők is bátran próbálkozhatnak vele.
A kevert tészták készítése egyszerű, olcsó és gyors. Csak gyorsan összekeverjük a hozzávalókat, és már mehet is a sütőbe. Alapanyaguk liszt, tojás, cukor, tej, vagy más nedvesítő anyag. A tésztát sütőporral lazítjuk. A sütőport mindig a liszt közé kell vegyíteni, érdemes a lisztet átszitálva az anyagok közé keverni, ami a tésztát szintén lazábbá teszi. Mindig jól előmelegített sütőben, egyenletes középhőmérsékleten süssük.
A kozák sapka tésztáját tökéletesen el lehet készíteni egy 4, vagy 6 tojásból készült piskótából is. A piskóta tésztájának receptjét egy korábbi süteménynél, a csokis piskótánál már leírtam, ezt itt találod.
Természetesen az eredeti receptet érdemes kipróbálni. Igaz, hogy a kozák sapka az egyik legidőigényesebb sütemény, hiszen tésztát kell sütni, krémet főzni, megvárni míg kihűl, kiszaggatni a korongokat, bekenni, összeragasztani, kókuszba hempergetni, csokizni, és még hűteni is. Viszont az íze minden fáradtságot megér.
Kozák sapka
Leírás
A kozák sapka, más néven hólabda szerintem nagyon sokunk kedvence. Az ünnepek nélkülözhetetlen süteménye. Íme a recept, ahogy én készítem.