Leggyakrabban a növény levelét használják fűszerként, de a termés és az ágak is alkalmasak ételízesítésre. A friss babérlevél kesernyés, gyümölcsös, citrusos aromával rendelkezik. Ezzel szemben a szárított levél kevésbé keserű, és balzsamos íze a szerecsendióra emlékeztet. Az illat intenzitása és a levelek színe alapján könnyen meg lehet állapítani a babérlevél minőségét, minél zöldebb a levél, annál jobb minőségű.
Növény:
A babér örökzöld cserje, amely Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger környékén terem. A babér (Laurus nobilis) a babérfélék családjába tartozik, egy örökzöld fáról származik, amely akár 15 méter magasra is megnő, termesztve viszont a metszés miatt inkább bokorra hasonlít. Sárgásfehér virágai vannak, ezekből kékesfekete bogyók érnek, amit likőrökhöz, kenőcsökhöz használnak. A leveleket kézzel gyűjtik, majd szárítják. Frissen bódító, ellenállhatatlanul illatos. Régen a dicsőség, a hírnév, a győzelem jelképe is a babér – babérkoszorú – volt.
A nem ritkán az élet fájaként ábrázolt cserje, aranyból font babérkoszorúit pedig a legjelesebb római költők érdemelhették csak ki – a siker legszembetűnőbb jelképeként, így következtetvén a’’Nem terem számára babér” ősi kifejezésének eredetére..
A babérlevél hatóanyagai:
- kaffeinsav
- polifenol
- rutin
- szalicilátok
- fitonutriensek
A babérlevél gyógyhatásai:
- korpásodás ellen
- puffadás
- izületi problémák
- gomba- és virusellenes (Candida albicans ellen)
- csökkenti az LDL-koleszterinszintet
- növelte a jó, HDL-koleszterin szintet
- szív- és érrendszer
- gyomorégés
- székrekedés
- reflux
- irritábilisbél-szindróma
- influenza
- nátha
- reuma
- vesekő
- fogfehérítés
- rovarcsípés
Kutatások igazolják, hogy a babérlevél-kivonat hatékony a mellrák kiegészítő terápiájában. Állatokon végzett kísérlet azt mutatta, hogy a babérlevél kivonata hatékonyan lépett fel a rákos sejtek ellen. A vizsgálatokat emberekre is szeretnék kiterjeszteni.
A babérlevél felhasználása:
Fűszerként elsősorban levesek (pl: krumplileves) zöldséges ételek (bakonyi ragu),főzelékek (tök, krumpli) ízesítésére használjuk, de egyes szószok, mártások és savanyúságok elkészítéséhez is elengedhetetlen. Egy (vad)pecsenyét különlegesen zamatossá tehetünk, ha sütéskor egy-két babérlevelet dobunk a lébe.
A babér remekül bírja a hőt, és hosszú ideig tartó főzés hatására sem veszít sokat az ízéből. Emiatt a különféle raguk, casserolék és szószok kedvelt fűszere. A babér a húsos ételekkel is jól harmonizál. A fűszernövény kesernyés íze a tartósított élelmiszereket, például az olajbogyót is nagyszerűen kiegészíti. Mivel a babér főzés közben fokozatosan engedi ki az ízeket, érdemes csínján bánni a levelekkel. A szárított babérlevél gyorsan elveszíti az aromáját, ezért mindig csak annyit vásárolj, amennyire éppen szükséged van.
Illik hozzá:
A babér nagyon jól illik a rizshez és a tejtermékekhez. Tipp a pihentető alvásért: Áztass egy-két babérlevelet mézzel ízesített, forró tejbe!
Következő:
A rovatban felhasznált források:
- Kotányi: Fűszerek
- Mindmegette: Fűszerek és ízesítők
- Házipatika: A legegészségesebb gyógynövények és fűszerek
- Wikipédia
- Fotók: Pixabay, Pinterest
[…] babérlevél […]