Amerikai palacsinta

Amerikai palacsinta
pinit

Amerikai palacsinta

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 5 percFőzési idő: 20 percPihenő idő: percTeljes idő:: 25 percAdag:8 servingsKalóriák:175 kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

A filmekből jól ismert reggeli a klasszikus amerikai palacsinta. Az amerikai palacsinta kisebb és vastagabb, mint a miénk, és legtöbbször gyümölccsel, szósszal, lekvárral, juharsziruppal vagy vajjal tálalják. A sütőportól finom puha, lágy lesz a tésztája.

Hozzávalók 16 db-hoz

Elkészítés

  1. Egy edényben összekeverem a száraz hozzávalókat.
  2. Majd a közepébe egy lyukat csinálok, beleteszem a feltört tojást, olvasztott vajat és a tejjel csomómentesre keverem.
  3. Sűrű tészta lesz belőle, ami azonnal süthető.
    Egy serpenyőt vékonyan kiolajozok, a tésztából kb. fél dl-t teszek bele.
  4. Az egyik oldalát kb. másfél percig sütöm, majd hirtelen megfordítom egy sütőlapát segítségével, és még fél percig sütöm a másik oldalt is.

Megjegyzés

  • Bár a recept olajozott serpenyőt ír, de próbáld ki száraz serpenyőben, kis hőfokon. 12-16 db lesz belőle.
Kulcsszavakdesszert, palacsinta, tészta

Amerikai palacsinta

A filmekből jól ismert reggeli a klasszikus amerikai palacsinta. Ez kisebb és vastagabb, mint a miénk, és legtöbbször gyümölccsel, szósszal, lekvárral, juharsziruppal vagy vajjal tálalják. A sütőportól finom puha, lágy lesz a tésztája. Nagyon finom édesség. Az alapja liszt, tojás, tej és sütőpor. Az elkészítése nagyon egyszerű.

Érdemes frissen és forrón tálalni. Az alakja miatt ezt nem tudod megtölteni és feltekerni. Az amerikaiak szinte mindig egy kis vajjal megkenve eszik, attól függetlenül, hogy mit raknak még rá azon kívül. A juharszirup és általában a cukorszirupok nálunk nem annyira elterjedtek, de bármilyen édes öntettel finom.

A palacsinta élettani hatásairól a Legegyszerűbb palacsinta tészta receptemnél írtam pár gondolatot. Konkrétan nem lehet meghatározni, mert nagyban függ a tölteléktől.

A juharszirup története

A fa édes nedvét még az őslakos indiánok fedezték fel és alkalmazták a mindennapi étkezésben. A legenda szerint egy irokéz indián a vadászatból hazaérve finom illatot érzett. Felesége egy kivájt fatörzsben összegyűjtött esővízből főzött étellel várta haza férjét. Az étel kellemesen édes lett. Felismerték az összefüggést, és ezután tudatosan gyűjtötték a szirupot. A fákat tomahawkkal sebezték fel, és edényekben felfogták a szirupot. Az indiánok hevített köveket tettek az edénybe, hogy a víz hamarább elpárologjon, és a szirup sűrűbb legyen.

Február-április táján már a nappali hőmérséklet magasabb, de éjjel még fagy. Ekkor fakadnak a rügyek, és indul be a fa nedvkeringése. A fa megcsapolásával az édes lé egy része felfogható anélkül, hogy a fa kárt szenvedne. Hagyományosan fatűzön főzik, és addig sűrítik, amíg el nem éri a 60%-os cukortartalmat. Főzés közben a cukor karamellizálódik, és ez adja a szirup jellegzetes ízét. A szüret kisebb részét nyírfacukorként értékesítik. Hasonló módszert ma is használnak az amatőrök. Ők a főzés alkalmából hagyományosan Sugaring-off Partyt tartanak.

1790-ben Thomas Jefferson teljes mellszélességgel kiállt a juharcukor mellett a nádcukor ellenében, mivel ez utóbbiak kinyerését főleg fekete rabszolgákkal végeztették el. A polgárháborúig vezető úton pedig a juharszirup és -cukorhasználók többségében a rabszolgaság eltörlését pártolók voltak, sőt, az 1930-as évekig az Egyesült Államok többet is gyártott belőlük, mint Kanada. 2016. április 6-i dátummal a Wayback Machine-ben Napjainkban a kanadai Québec tartományban készül a legtöbb juharszirup, ami a világtermelés 70-80 százalékát adja.

A juharszirup sok ásványi anyagot tartalmaz, de kevés vitamint. A legjobb minőségi osztályokhoz tartozó juharszirup (A, B) borostyánszínű, aromája enyhén karamellás, Teljes cikk a Wikipédia oldalán olvasható.

Amerikai palacsinta

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 5 min Főzési idő 25 min Teljes Idő 30 perc
Adag: 8 Kalóriák: 175 kcal
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

A filmekből jól ismert reggeli a klasszikus amerikai palacsinta. Az amerikai palacsinta kisebb és vastagabb, mint a miénk, és legtöbbször gyümölccsel, szósszal, lekvárral, juharsziruppal vagy vajjal tálalják. A sütőportól finom puha, lágy lesz a tésztája.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy edényben összekeverem a száraz hozzávalókat.

    Majd a közepébe egy lyukat csinálok, beleteszem a feltört tojást, olvasztott vajat és a tejjel csomómentesre keverem.

  2. Sűrű tészta lesz belőle, ami azonnal süthető.
    Egy serpenyőt vékonyan kiolajozok, a tésztából kb. fél dl-t teszek bele.

    Az egyik oldalát kb. másfél percig sütöm, majd hirtelen megfordítom egy sütőlapát segítségével, és még fél percig sütöm a másik oldalt is.

Táplálkozási adatok

Adag 1


Mennyiség adagonként
Kalóriák 175kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 7.2g12%
Telített zsír 4.2g22%
Koleszterin 17.2mg6%
Nátrium 303.5mg13%
Kálium 86.9mg3%
Összes szénhidrát 22.7g8%
Élelmi rost 0.7g3%
Cukrok 3.5g
Fehérje 4.7g10%

A-vitamin 94.6 IU
Kálcium 51.49 mg
Vas 1.27 mg
Niacin 1.5 mg
Folsav 50.9 mcg
Foszfor 73.11 mg
Magnézium 10.2 mmol
Szelén 12 mg
0.7g
víz 37g
Egyszeresen telítetlen zsírok 1.7g
Többszörösen telítetlen zsírok 0.41g

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.

Kulcsszavak: palacsinta, tészta, desszert
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük