Bakonyi csirkeragu
Leírás
A Bakonyi módra készült ételek egyedi és gazdag ízvilágot kínálnak, fő sajátossága a füstölt szalonna, a habart paprikás mártás és a gomba íze. Az ételek szaftosak és ízletesek, és könnyen testre szabhatóak a hús és a köret választásával.
Hozzávalók
Elkészítés
- A vöröshagymát, szalonnát felkockázom, a paradicsomot összedarabolom, a csirkemellet csíkokra vágom.
- A füstölt szalonna zsírját kiolvasztom, majd a megpirult pörcöket kiszedem. A kiolvadt zsírban megpirítom a felkockázott, megsózott, megborsozott csirkemellet, majd az egész serpenyőt félreteszem.
- Egy másik serpenyőben az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztom, rádobom a zúzott fokhagymát, kicsit lepirítom és hozzáadom a felszeletelt gombát. Megsózom és megpárolom, amíg levet enged.
- Hozzáadom a feldarabolt paradicsomot, egy kk. majorannát, babérlevelet, egy evőkanál lisztet, egy kk. pirospaprikát, amit elkeverek és leveszem a tűzről.
- Visszateszem a csirkemelles serpenyőt és hozzákeverem a gombás ragut, majd a csirkével együtt puhára főzöm.
Bakonyi csirkeragu
A bakonyi csirkeragu sajátossága a füstölt szalonna, gomba, paprikás-tejfölös mártás. Eredetileg sertéshússal készül, én lecseréltem csirkére.
A Bakonyi módra készült ételek egyedi és gazdag ízvilágot kínálnak. Fő sajátossága a füstölt szalonna, a habart paprikás mártás és a gomba íze. Az ételek szaftosak és ízletesek, és könnyen testre szabhatóak a hús és a köret választásával.
A csirkemell változat is izgalmas lehet, mivel a csirkemell húsos és szaftos textúrája remekül harmonizálhat a selymes tejszínes mártással és a gombával. A tejszín tovább gazdagítja az étel ízét és textúráját.
Nokedli helyett a barna rizs is jó választás lehet köretként Egészségesebb alternatívát kínál a fehér rizzsel szemben, és további rostokat és tápanyagokat tartalmaz.
Összességében a Bakonyi csirkeragu egy változatos és izgalmas étel. Könnyen testre szabható az egyéni ízlésünk szerint, és kiváló lehet egy ízletes és tápláló étkezéshez.
Változatai:
Az elkészítési módok és receptvariációk számos változatban léteznek a Bakonyi csirkeragu tekintetében. Az alapvető összetevők között szerepelhet:
- Hús: A leggyakoribb vagy választás a csirkem csirkcomb, de a recept változatok számtalan más húsféle felhasználást is lehetővé tesz. Szintén népszerű a sertéshús vagy marhahús változata.
- Gomba: A csiperkegomba a leggyakoribb a Bakonyi raguhoz, de más gombafajták, például erdei gombák vagy vargánya is felhasználható, hogy egyedi ízvilágot teremtsünk.
- Szalonna: A füstölt szalonna jellegzetes ízt és aromát ad a ragunak. gyakran először a szalonnát sütik ki, majd a kisült szalonnazsírban pirítják a húst és a zöldségeket.
- Paprika: A paprikás íz elengedhetetlen a Bakonyi csirkeraguhoz. A legtöbb recept őrölt paprikát használ, amely a színt és az ízt adja a mártásnak.
- Habarási alapanyag: A tejszín és a tejföl a selymes és gazdag textúrát adja a mártásnak. Habarásra a lisztet vagy a keményítőt adnak, hogy a mártás megfelelő sűrűségű legyen.
- Fűszerek és ízesítők: A recepttől függően változhatnak a hozzáadott fűszerek és ízesítők, például szó, bors, fokhagyma vagy friss fűszernövények (majoranna, babérlevél, oregánó)-
A Bakonyi csirkeragu számos változatban elkészíthető, és a kreativitásnak nincs határa az összetevőkből és az ízesítőkből. Ez az étel a magyar konyha egyik klasszikusa, és egy olyan étel, amelyet otthon is könnyen elkészíthetsz a család és barátok számára.
Meta:
A bakonyi csirkeragu sajátossága a füstölt szalonna, gomba, paprikás-tejfölös mártás. Eredetileg sertéshússal készül, én lecseréltem csirkére.
Bakonyi csirkeragu
Leírás
A Bakonyi módra készült ételek egyedi és gazdag ízvilágot kínálnak, fő sajátossága a füstölt szalonna, a habart paprikás mártás és a gomba íze. Az ételek szaftosak és ízletesek, és könnyen testre szabhatóak a hús és a köret választásával.
Hozzávalók
Elkészítés
-
A vöröshagymát, szalonnát felkockázom, a paradicsomot összedarabolom, a csirkemellet csíkokra vágom.
-
A füstölt szalonna zsírját kiolvasztom, majd a megpirult pörcöket kiszedem. A kiolvadt zsírban megpirítom a felkockázott, megsózott, megborsozott csirkemellet, majd az egész serpenyőt félreteszem.
-
Egy másik serpenyőben az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztom, rádobom a zúzott fokhagymát, kicsit lepirítom és hozzáadom a felszeletelt gombát. Megsózom és megpárolom, amíg levet enged.
-
Hozzáadom a feldarabolt paradicsomot, egy kk. majorannát, babérlevelet, egy evőkanál lisztet, egy kk. pirospaprikát, amit elkeverek és leveszem a tűzről.
-
Visszateszem a csirkemelles serpenyőt és hozzákeverem a gombás ragut, majd a csirkével együtt puhára főzöm.
Adag 1
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 536kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 49.39g76%
- Telített zsír 5.39g27%
- Nátrium 484.9mg21%
- Kálium 703.5mg21%
- Összes szénhidrát 9.4g4%
- Élelmi rost 2g8%
- Cukrok 3.3g
- Fehérje 33.79g68%
- C-vitamin 2 mg
- Kálcium 18.29 mg
- K-vitamin 1 mcg
- Folsav 7.31 mcg
- Foszfor 327.41 mg
- Magnézium 3.52 mmol
- Só 0.12g
- víz 0.6g
- Egyszeresen telítetlen zsírok 2.1g
- Többszörösen telítetlen zsírok 1.4g
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.