Bolognai spagetti
Leírás
A hagyományos bolognai szósz alapja a hagyma, zeller és sárgarépa. Az én bolognai szószom a Lasagne receptnél található. Bár nem az eredeti recept szerint készül, de nagyon finom.
Hozzávalók
Elkészítés
- A tésztát forró, sós vízben puhára főzöm, kb. 12-15 perc alatt, illetve a csomagoláson található utasítás szerint.
- A darált húst kevés olajon megpirítom, sózom és kb. 2 dl vízzel felöntve puhára főzöm nagyjából fél óra alatt.
- Hozzáadom a paradicsomkonzervet, a fűszereket és forrástól számítva 10 percig főzöm.
Bolognai szósz
A bolognai szósz alapja hagyományosan a hagyma, zeller és sárgarépa. Az én bolognai szószom a Lasagne receptnél található. Bár nem az eredeti recept szerint készül, de nagyon finom. Amennyiben friss paradicsom felhasználásával szeretnéd készíteni, érdemes a Paradicsom befőzése receptemnél leírt módon előkészíteni azt.
A világ egyik legismertebb szósza a bolognai. Eredetileg nem is szósz, nem is mártás volt, hanem ragu. Fő alkotóelemei közé tartozik a vöröshagyma, sárgarépa, zeller, ezenkívül száraz fehér, vagy vörösbor és tej.
Bolognát Emilia-Romagna régióban találjuk, a régió egyik megyéje Bologna (akárcsak Modena, Parma, Ravenna, Rimini az összesen kilenc megye közül). Bologna megye székhelye Bologna városa, amelyet közel 400 ezren laknak, és az egyik legismertebb tudnivaló róla, hogy 1088-ban itt alapították Európa első egyetemét.
A Ragú Bolognese a 20. században kialakult és megerősödött hagyománya szerint készítve az északi tradíció szerint 8-10 tojással frissen gyúrt tagliatelle tésztával (szélesmetélttel) kerül az asztalra. Napjainkban a bolognai egy többféle húsból (szalonna, sertéshús, marhahús), kevés paradicsommal, sóval, borssal, vörösborral, vajjal, tejjel, tejszínnel készülő ragu. (A tej vagy a tejszín főleg a francia konyha hatására került bele).
Fontos tudni, hogy a bolognai konyha a tojással készített tésztáiról híres, már csak ezért sem számíthat eredetinek a bolognai spagetti.
A tagliatelle mellett ezt a fajta bolognai húsos ragut egyébként a lasagnében is használják, csak abban még besamel mártással (sauce béchamel) is dúsítják.
Hagyományos „Ragú bolognese” recept 6 személyre (1982):
Hozzávalók:
- 300 g sovány, darált marhahús
- 150 g sertésszalonna (eredetileg a környékről származó felvágottak vagy pármai sonka nyesedékét használták)
- 50 g sárgarépa
- 50 g szárzeller
- 50 g vöröshagyma
- 300 g hámozott paradicsom (vagy paradicsomszósz)
- fél pohár száraz fehérbor (manapság már inkább a száraz vörösbor, azonbelül is Sangiovese az elterjedtebb)
- alaplé
- 1,5 dl tejszín (ízlés szerint)
- olívaolaj vagy vaj
- frissen őrölt feketebors
- só
- Megjegyzés: A fenti recept 1982-ből származik, ekkor adta be ugyanis az Olasz Konyhaművészeti Akadémia (Accademia italiana della cucina) a Bolognai Kereskedelmi Kamarához a bolognai ragu hivatalos receptjét. A modernebb változatokban a marhahús mellett már sertéshús (például: sütnivaló sertéskolbász tölteléke) is szerepel, és a tejszín helyett néhány kanál tejet adnak hozzá.
- A teljes Dining Guide cikk itt olvasható.
Bolognai spagetti
Leírás
A hagyományos bolognai szósz alapja a hagyma, zeller és sárgarépa. Az én bolognai szószom a Lasagne receptnél található. Bár nem az eredeti recept szerint készül, de nagyon finom.
Hozzávalók
Elkészítés
-
A tésztát forró, sós vízben puhára főzöm, kb. 12-15 perc alatt, illetve a csomagoláson található utasítás szerint.
-
A darált húst kevés olajon megpirítom, sózom és kb. 2 dl vízzel felöntve puhára főzöm nagyjából fél óra alatt.
-
Hozzáadom a paradicsomkonzervet, a fűszereket és forrástól számítva 10 percig főzöm.