Lasagne

Lasagne
pinit

Lasagne

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 40 percFőzési idő: 25 percPihenő idő: percTeljes idő::1 óra 5 percAdag:6 servingsKalóriák: kcal Legjobb évszak:Available

Lasagne

Jártál már úgy, hogy nem puhult meg teljesen a tészta lasagne készítése közben? Készítsd palacsintával! Egy szakács ismerősöm ajánlotta, kipróbáltam és tökéletes.

Hozzávalók a palacsintához:

  • A bolognaihoz:

  • A besamellhez:

  • A tetejére:

Elkészítés

  1. A darált húst kevés olajon megpirítom, sózom és kb. 2 dl vízzel felöntve puhára főzöm nagyjából fél óra alatt.
  2. Hozzáadom a paradicsomkonzervet, a fűszereket és forrástól számítva 10 percig főzöm. 
  3. A besamelhez 1 ek. vajat megolvasztok egy edényben, hozzáadok 1 ek. lisztet, kicsit összehevítem őket, de nem várom meg, hogy megbarnuljon, majd fokozatosan adagolom hozzá a kb. 4-5 dl tejet. a lényege, hogy kellemesen krémes állagot kapjak. Megsózom picit, őrölt borsot adok hozzá és elkeverek benne 10 dkg reszelt sajtot, mikor a sajt megolvadt, leveszem a tűzről.
  4. Következő lépésben megsütöm a palacsintát. Ehhez egy sima alap palacsinta receptet használok, mert én egyébként sem teszek cukrot a palacsinta tésztához. Ennek részletes leírását itt olvashatod.
  5. Egy tepsit vékonyan kiolajozok, és beleteszek 3-4 db palacsintát, erre a bolognai egy részét rákenem és megszórom kevés reszelt sajttal. Ugyanígy leteszek még 3 réteget és betakarom palacsintával.
  6. A rétegek tetejére rásimítom a besamelt és megszórom reszelt sajttal, majd sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütöm.
Kulcsszavakbolognai, palacsinta, főétel, sertés

Lasagne

Jártál már úgy, hogy nem puhult meg teljesen a tészta lasagne készítése közben? Készítsd palacsintával! Egy szakács ismerősöm ajánlotta, kipróbáltam és tökéletes. A pizza után a világ második legnépszerűbb étele a bolognai lasagne.
A bolognai szószom még mindig nem az eredeti recept szerint készült, de nagyon finom. A világ egyik legismertebb szósza a bolognai. Eredetileg nem is szósz, nem is mártás volt, hanem ragu. Fő alkotóelemei közé tartozik a vöröshagyma, sárgarépa, zeller, ezenkívül száraz fehér, vagy vörösbor és tej.

Ha az eredeti receptet keresed, akkor a Bolognai receptem végén elolvashatod. Ez a recept 1982-ből származik, ekkor adta be ugyanis az Olasz Konyhaművészeti Akadémia (Accademia italiana della cucina) a Bolognai Kereskedelmi Kamarához a bolognai ragu hivatalos receptjét.

A paradicsommártást készítheted hámozott paradicsom konzervből is. Én friss paradicsomot használtam. Ezt először forró vízbe dobtam, így könnyebb megpucolni, majd kb. 40 percig főztem, összeturmixoltam és ezután tettem bele a fűszereket. A párolt darált hússal már csak pár percig összerottyantottam.

Története

lasagne, vagy eredeti nevén lasagne al forno, egy olasz rakott tésztaétel. Főbb összetevői a tésztalapok, valamilyen ragu, vagy zöldség, besamel mártás és sajt.

Apicus De re coquinaria című szakácskönyvében már szerepel egy rétegezett tésztaétel, amelyben a tésztarétegekre, mint laganum hivatkozik. A középkori Firenzében a foglalkozások között sorolják fel az “Arte dei cuochi e dei lasagnari” (szakácsok és lasagna-készítők művessége), Genovában oklevélben említenek egy bizonyos “Gualtiero lasagnarust”.

A következő, már középkori szakácskönyvi említése (De lasanis) egy, az Anjouk nápolyi udvarában a 13. században íródott szakácskönyvben, a Liber de Coquina (A főzés könyve) két, 14. századi kódexben fennmaradt átiratában található meg. Az itt leírt étel sajttal és fűszerekkel megszórt, főtt tésztalapokat ír le. Hasonlóan II. Richárd angol király udvari receptgyűjteményéhez, a Forme of Cury-hez, amiben loseyns (ejtsd lázán) a neve.

 A következő évszázadokban a szakácskönyvek a tészta húslevesben főzését, majd főtt hússal és sajttal rétegzését ajánlják. 1634-ben az “apácák töltött lasagnája mozzarellával és vajjal” (Lasagne di monache stufate, mozzarella e manteca) receptje már a mai lasagnéra hasonlít, főleg, hogy a recept kemencében összesütött, rakott tésztáról szól. Az első paradicsommal készült lasagne receptje 1881-ben jelent meg.A cikk további része a Wikipédián található.

Lasagne

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 40 min Főzési idő 25 min Teljes Idő 1 óra 5 perc
Adag: 6
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

Jártál már úgy, hogy nem puhult meg teljesen a tészta lasagne készítése közben? Készítsd palacsintával! Egy szakács ismerősöm ajánlotta, kipróbáltam és tökéletes.

Hozzávalók

A palacsintához

A bolognaihoz

A besamellhez:

Elkészítés

  1. A darált húst kevés olajon megpirítom, sózom és kb. 2 dl vízzel felöntve puhára főzöm nagyjából fél óra alatt.

  2. Hozzáadom a paradicsomkonzervet, a fűszereket és forrástól számítva 10 percig főzöm. 

  3. A besamelhez 1 ek. vajat megolvasztok egy edényben, hozzáadok 1 ek. lisztet, kicsit összehevítem őket, de nem várom meg, hogy megbarnuljon, majd fokozatosan adagolom hozzá a kb. 4-5 dl tejet. a lényege, hogy kellemesen krémes állagot kapjak. Megsózom picit, őrölt borsot adok hozzá és elkeverek benne 10 dkg reszelt sajtot, mikor a sajt megolvadt, leveszem a tűzről.

  4. Következő lépésben megsütöm a palacsintát. Ehhez egy sima alap palacsinta receptet használok, mert én egyébként sem teszek cukrot a palacsinta tésztához. Ennek részletes leírását itt olvashatod.

  5. Egy tepsit vékonyan kiolajozok, és beleteszek 3-4 db palacsintát, erre a bolognai egy részét rákenem és megszórom kevés reszelt sajttal. Ugyanígy leteszek még 3 réteget és betakarom palacsintával.

  6. A rétegek tetejére rásimítom a besamelt és megszórom reszelt sajttal, majd sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütöm.

Kulcsszavak: palacsinta, bolognai, főétel, sertés
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük