Májpörkölt

Májpörkölt
pinit

Májpörkölt

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 10 percFőzési idő: 25 percPihenő idő: percTeljes idő:: 35 percAdag:6 servingsKalóriák: kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

A csirkemáj egészséges, olcsó és finom. A májpörkölt végtelenül egyszerű, fél óra alatt elkészíthető ebéd.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A májakból igyekszek eltávolítani az összes oda nem illő ér-és zsírdarabot, majd feldarabolom. 
    A krumplit megpucolom és kis kockákra vágom, majd annyi vizet engedek rá, hogy éppen ellepje.
    A hagymát apró kockákra vágom és egy lábasban megdinsztelem.
  2. Beledobom a májat kissé megpirítom, – lehúzom a tűzről a lábast – rászórom a pirospaprikát, őrölt köményt, sót, zúzott fokhagymát. Összekeverem, majd ráöntöm a krumplit a vízzel együtt, elkeverem és visszateszem a tűzre.
  3. Mire a krumpli megpuhul, addigra a máj is készen van. Őrölt borssal ízesítem.
Kulcsszavakcsirke, máj, főétel, pörkölt

Májpörkölt

A csirkemáj egészséges, olcsó és finom. A májpörkölt végtelenül egyszerű, fél óra alatt elkészíthető ebéd.

Magas fehérjetartalma segít megtartani az izomerőt. B-vitamin tartalmánál fogva segíthet az idegrendszer, az immunrendszer, a keringési rendszer, a bőr és a haj egészségének megőrzésében. Támogatja az emésztési folyamatokat. Segítheti a pajzsmirigy működését.

A sokak által kedvelt belsőség, a máj fogyasztása, viszonylagosan megosztja a társadalmat. A méregtelenítő funkciója miatt sokan ódzkodnak, attól, hogy “toxikus” méreg bombát fogyasszanak. A máj fogyasztása mellett  felsorakozók, viszont, szinte megkerülhetetlenné teszik, a máj, mint vitaminkomplexum fogyasztását. A máj valóban egy méregtelenítő szerv, viszont a méreganyagok nem a májban, hanem a zsírszövetben tárolódnak!

A csirkemáj élettani hatása

A legtöbb belsőséghez hasonlóan a csirkemáj is számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek nagy része teljesen kielégíti a felnőtt szervezet napi szükségletét.

Valójában a csirkemáj több számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:

  • A-vitamin: 11078IU 369% – fontos a normál látáshoz, az immunrendszer működéséhez és a szaporodáshoz. Segíti az olyan szervek megfelelő működését is, mint a szív és a vesék.
  • B-2 vitamin: 1,778mgg 127% – a riboflavin fontos a sejtek fejlődéséhez és működéséhez. Ezenkívül segít energiává alakítani az ételt.
  • B-12 vitamin: 16,58µg 663% – segíti a vörösvértestek és a DNS képződését, továbbá részt vesz az egészséges agyműködésben is.
  • B-9 vitamin: 588µg 294% – a folsav esszenciális tápanyag, amely szerepet játszik a sejtnövekedésben és a DNS képződésében.
  • Réz 0,492mg 49,2% – kulcsként működik számos enzim aktiválásához, amelyek aztán segítenek szabályozni az energiatermelést, a vasanyagcserét és az agyműködést.
  • Vas: 8,99mg 64,2% – vagy a menstruációs korban lévő nők 35%-a. A vas egy másik nélkülözhetetlen tápanyag, amely segít az oxigén szállításában a szervezetben. A májban lévő vas hem vas, a szervezet által legkönnyebben felszívódó. – a teljes cikk itt olvasható

A csirkemáj kiváló minőségű fehérjét biztosít

A fehérje az élet létfontosságú alkotóeleme, és szinte minden testrészben fellelhető. Szükség van rá a sejtek előállításához és javításához, valamint az élelmiszer energiává alakításához.

A csirkemáj közel 17%-a fehérjékből áll, ráadásul nagyon jó minőségű fehérje, mivel minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Az aminosavak a fehérjék alapvető építőkövei. Némely aminosavakat elő tud állítani a szervezet, de az esszenciális aminosavak

Májpörkölt

Előkészítési idő 10 min Főzési idő 25 min Teljes Idő 35 perc
Adag: 6
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

A csirkemáj egészséges, olcsó és finom. A májpörkölt végtelenül egyszerű, fél óra alatt elkészíthető ebéd.

Hozzávalók

Elkészítés

    1. A májakból igyekszek eltávolítani az összes oda nem illő ér-és zsírdarabot, majd feldarabolom. 
    2. A krumplit megpucolom és kis kockákra vágom, majd annyi vizet engedek rá, hogy éppen ellepje.
    3. A hagymát apró kockákra vágom és egy lábasban megdinsztelem.
  1. Beledobom a májat kissé megpirítom, - lehúzom a tűzről a lábast - rászórom a pirospaprikát, őrölt köményt, sót, zúzott fokhagymát. Összekeverem, majd ráöntöm a krumplit a vízzel együtt, elkeverem és visszateszem a tűzre.

  2. Mire a krumpli megpuhul, addigra a máj is készen van. Őrölt borssal ízesítem.

Kulcsszavak: máj, pörkölt, főétel
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük