Májpörkölt
Leírás
A csirkemáj egészséges, olcsó és finom. A májpörkölt végtelenül egyszerű, fél óra alatt elkészíthető ebéd.
Hozzávalók
Elkészítés
- A májakból igyekszek eltávolítani az összes oda nem illő ér-és zsírdarabot, majd feldarabolom.
A krumplit megpucolom és kis kockákra vágom, majd annyi vizet engedek rá, hogy éppen ellepje.
A hagymát apró kockákra vágom és egy lábasban megdinsztelem. - Beledobom a májat kissé megpirítom, – lehúzom a tűzről a lábast – rászórom a pirospaprikát, őrölt köményt, sót, zúzott fokhagymát. Összekeverem, majd ráöntöm a krumplit a vízzel együtt, elkeverem és visszateszem a tűzre.
- Mire a krumpli megpuhul, addigra a máj is készen van. Őrölt borssal ízesítem.
Májpörkölt
A csirkemáj egészséges, olcsó és finom. A májpörkölt végtelenül egyszerű, fél óra alatt elkészíthető ebéd.
Magas fehérjetartalma segít megtartani az izomerőt. B-vitamin tartalmánál fogva segíthet az idegrendszer, az immunrendszer, a keringési rendszer, a bőr és a haj egészségének megőrzésében. Támogatja az emésztési folyamatokat. Segítheti a pajzsmirigy működését.
A sokak által kedvelt belsőség, a máj fogyasztása, viszonylagosan megosztja a társadalmat. A méregtelenítő funkciója miatt sokan ódzkodnak, attól, hogy “toxikus” méreg bombát fogyasszanak. A máj fogyasztása mellett felsorakozók, viszont, szinte megkerülhetetlenné teszik, a máj, mint vitaminkomplexum fogyasztását. A máj valóban egy méregtelenítő szerv, viszont a méreganyagok nem a májban, hanem a zsírszövetben tárolódnak!
A csirkemáj élettani hatása
A legtöbb belsőséghez hasonlóan a csirkemáj is számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek nagy része teljesen kielégíti a felnőtt szervezet napi szükségletét.
Valójában a csirkemáj több számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:
- A-vitamin: 11078IU 369% – fontos a normál látáshoz, az immunrendszer működéséhez és a szaporodáshoz. Segíti az olyan szervek megfelelő működését is, mint a szív és a vesék.
- B-2 vitamin: 1,778mgg 127% – a riboflavin fontos a sejtek fejlődéséhez és működéséhez. Ezenkívül segít energiává alakítani az ételt.
- B-12 vitamin: 16,58µg 663% – segíti a vörösvértestek és a DNS képződését, továbbá részt vesz az egészséges agyműködésben is.
- B-9 vitamin: 588µg 294% – a folsav esszenciális tápanyag, amely szerepet játszik a sejtnövekedésben és a DNS képződésében.
- Réz 0,492mg 49,2% – kulcsként működik számos enzim aktiválásához, amelyek aztán segítenek szabályozni az energiatermelést, a vasanyagcserét és az agyműködést.
- Vas: 8,99mg 64,2% – vagy a menstruációs korban lévő nők 35%-a. A vas egy másik nélkülözhetetlen tápanyag, amely segít az oxigén szállításában a szervezetben. A májban lévő vas hem vas, a szervezet által legkönnyebben felszívódó. – a teljes cikk itt olvasható
A csirkemáj kiváló minőségű fehérjét biztosít
A fehérje az élet létfontosságú alkotóeleme, és szinte minden testrészben fellelhető. Szükség van rá a sejtek előállításához és javításához, valamint az élelmiszer energiává alakításához.
A csirkemáj közel 17%-a fehérjékből áll, ráadásul nagyon jó minőségű fehérje, mivel minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Az aminosavak a fehérjék alapvető építőkövei. Némely aminosavakat elő tud állítani a szervezet, de az esszenciális aminosavak
Májpörkölt
Leírás
A csirkemáj egészséges, olcsó és finom. A májpörkölt végtelenül egyszerű, fél óra alatt elkészíthető ebéd.
Hozzávalók
Elkészítés
-
- A májakból igyekszek eltávolítani az összes oda nem illő ér-és zsírdarabot, majd feldarabolom.
- A krumplit megpucolom és kis kockákra vágom, majd annyi vizet engedek rá, hogy éppen ellepje.
- A hagymát apró kockákra vágom és egy lábasban megdinsztelem.
-
Beledobom a májat kissé megpirítom, - lehúzom a tűzről a lábast - rászórom a pirospaprikát, őrölt köményt, sót, zúzott fokhagymát. Összekeverem, majd ráöntöm a krumplit a vízzel együtt, elkeverem és visszateszem a tűzre.
-
Mire a krumpli megpuhul, addigra a máj is készen van. Őrölt borssal ízesítem.