Isler
Leírás
Az isler egy diós, omlós, kerek tésztapár, lekvárral töltve, csokival leöntve. I. Ferenc József császár kedvenc süteménye volt.
Hozzávalók
Töltelék:
Bevonat:
Elkészítés
- A tésztához való anyagokat gyorsan összedolgozzuk és hideg helyen fél órát pihentetjük.
- Ezután fél cm vastagságúra kinyújtjuk, kerek kiszúróval kiszaggatjuk.
- 180 fokon kb. 7 percig sütjük
- Amikor kihűlt, két korongot lekvárral összeragasztunk és csokimázzal leöntjük.
Notes
- A csokimáz helyett mindig olvasztott étcsokit használok.
- A csoki olvasztását itt találod.
Isler
Az ischler (isler) egy diós, omlós, kerek tésztapár, lekvárral töltve, csokival leöntve. I. Ferenc József császár kedvenc süteménye volt.
Valójában I. Ferenc József még nem találkozhatott az islerrel, mert igaz, hogy Zaunerben találták fel ezt a süteményt, de 100 évvel később, az 1950-es években egy Richard Kurt nevű cukrász álmodta és alkotta meg.
Street Kitchen oldalán találkoztam a legenda részleteivel, ezt szeretném megosztani veletek.
Ferenc József minden évben a Bad Ischl-i kastélyában (mai nevén Kaiservilla) ünnepelte születésnapját, islert azonban ő még nem kóstolhatott, azt ugyanis csak az 1950-es években találták fel, bár valóban a Zaunerben.Richard Kurt is a Zauner család egyik tagja volt, és az 1958-as brüsszeli világkiállításra alkotta meg az islert, ami azonnal nagy népszerűségre tett szert. Nem ártott persze egy kicsit rájátszani a Sissy-legendára, de a császári pár még biztosan nem élvezhette az islert.
A történet alapja valószínűleg az lehetett, hogy az isler ostya már a császár életében is létezett, de az nem sütemény, hanem egy lapos ostya volt. Ebből az ostyából készítették a Zauner másik igen híres süteményét a Zaunerstollent. Amit pedig mi islerként ismerünk, az isler tortácska néven debütált 1958-ban.
Talán éppen ezért is volt végül kissé csalódás. Mivel jó előre felkészültem, tudtam, hogy az eredeti recept szerint az islert nem lekvárral, hanem rumos csokoládékrémmel töltik, de ennek annyira más íze volt így, hogy egyáltalán nem hasonlított az általunk islerként ismert sütihez. Inkább olyan volt, mint egy óriási sportszelet. Nekem egyszerűen túl édes volt, túl sok volt benne a krém, és a bevonathoz használt csokoládé sem volt éppen a legjobb minőség. Viszont jó vastag volt. Én kifejezetten a savanyú lekvár miatt szeretem az islert. Ennyiben is maradtam az „eredeti” islerrel, valószínűleg többet nem fogom erőltetni. Az ára egyébként 3,20 euró.
Az én receptem Horváth Ilona szakácskönyvéből való, aki még “Isli fánk” néven írta meg a receptet.
Isler
Leírás
Az isler egy diós, omlós, kerek tésztapár, lekvárral töltve, csokival leöntve. I. Ferenc József császár kedvenc süteménye volt.
Hozzávalók
Elkészítés
-
A tésztához való anyagokat gyorsan összedolgozzuk és hideg helyen fél órát pihentetjük.
-
Ezután fél cm vastagságúra kinyújtjuk, kerek kiszúróval kiszaggatjuk.
180 fokon kb. 7 percig sütjük.
Amikor kihűlt, két korongot lekvárral összeragasztunk és csokimázzal leöntjük.
-
-