Pirított gombás rizottó
Leírás
Ez a pirított gombás rizottó csirkehús hozzáadása nélkül is teljesen megállja a helyét és jóllakottságot biztosít. Bő fél óra alatt elkészíthető.
Hozzávalók
Elkészítés
- A fokhagymát, petrezselyemzöldet megtisztítom és apróra vágom.
A gombát folyó víz alatt megmosom, megszárítom és felszeletelem. - Egy kevés olajon (olíva- vagy étolaj) megpárolom a fokhagymát.
- Rádobom a gombaszeleteket, kicsit megsózom és nagy lángon elkezdem pirítani.
Nem kell alá vizet önteni, mert levet fog engedni, de folyamatosan kevergetni kell. Amikor levet enged, kicsit lassúbb tűzön folytatom a pirítást. Közben fűszerezem őrölt borssal, kakukkfűvel és rászórom a petrezselymet. Ha elpárolgott a leve, akkor még nagy lángon rápirítok egy picit és készen van. Ez kb. 15 perc. - A csirkemellet kockára vágom, egy serpenyőben olajon megpirítom, sózom és fűszerezem (én sült csirke vagy grillcsirke fűszersót használok) és nagyjából 20 perc alatt készre sütöm.
- Közben felteszem a rizst főni.
Ha nincs kéznél előfőzött rizs, akkor egy lábasban olajat pirítok, ráöntök egy bögre rizst, kicsit hagyom, hogy átforrósodjanak a szemek, majd másfél bögre vizet öntök rá (ugyanazzal a bögrével) és egy fél kávéskanál sót teszek a főzővízbe. Amikor felforrt beleteszek 20 dkg zöldborsót és még pár percig főzöm, majd fedővel letakarva félreteszem kb. 10-15 percre. - Amikor a zöldborsós rizs megpuhult, hozzáadom a csirkét és a gombát és összeforgatom.
Pirított gombás rizottó
A pirított gombás rizottó ötletét az adta, hogy nagyon szép gombát sikerült vennem a boltba és úgy gondoltam, hogy a klasszikus rántott gomba vagy gombapörkölt helyett egy pirított változatát fogom elkészíteni.
Mielőtt hozzákezdünk a recepthez, nézzünk át pár tudnivalót a gombáról:
Ha élelmiszerboltban vásárolsz szép, egészséges gombát (nincsenek rajta sötét foltok, nem nyálkás), akkor elég folyó víz alatt leöblíteni, nem kell pucolni. Az nem baj, ha picit földes, a termelők ugyanis nem mossák meg, mert az csökkentené az eltarthatóságát.
A gombáról tudni kell, hogy szerkezete miatt rengeteg vizet képes felvenni, ezért nem szabad áztatni. Főzés előtt, ha muszáj, folyó víz alá tegyük és felhasználás előtt 15-20 percig hagyjuk konyharuhán száradni, hogy szép és száraz legyen a főzéshez.
Feldolgozásukkor is ezek ismeretében kell eljárni:
Nyersen nem eszünk gombát.
A gombák főzési ideje nagyjából 7 és 20 perc között mozognak.
A pirított gombás rizottó főzési ideje a csirkével és rizzsel együtt negyven perc, a gomba kb 10 perc alatt elkészült.
A magas fehérje- és víztartalom miatt mielőbb használjuk fel a nyers gombát az elkészült gombaételt pedig pár napon belül fogyasszuk vagy fagyasszuk.
A közhiedelemmel ellentétben a hosszú hűtés nem idézi elő mérgek megjelenését, hanem egyszerűen növeli a romlott étel okozta mérgezés kockázatát.
Ezután érdemes megismerkedni a gombák tápértékével.
A gomba viszonylag gazdag, de nehezen emészthető tápanyagforrás.
A minden élőlényben szereplő építőkövek mellett fontos egyéb ásványi anyagokat szolgáltatnak. Ilyen a kálium, nátrium, kalcium, magnézium.
A gombák nagy arányban tartalmaznak vizet. Fajonként eltérő mértékben, de mintegy 80-90%-ban. Az elfogyasztott gomba magas víztartalma miatt jóllakottságot biztosít, anélkül, hogy túltáplálnánk magunkat.
Szervesanyagtartalmuk jelentős hányadát az aminosavak és fehérjék adják. A számunkra nélkülözhetetlen aminosavak aránya, és úgy általában a fehérjetartalom valahol a növényi és az állati táplálékforrások között foglal helyet. Ez fajonként jelentősen eltérhet: pl. a csiperkék és még inkább vargányák fehérjedúsabbak.
A gombáról többet itt olvashatsz.
Pirított gombás rizottó
Leírás
Ez a pirított gombás rizottó csirkehús hozzáadása nélkül is teljesen megállja a helyét és jóllakottságot biztosít. Bő fél óra alatt elkészíthető.
Hozzávalók
Elkészítés
-
A fokhagymát, petrezselyemzöldet megtisztítom és apróra vágom.
A gombát folyó víz alatt megmosom, megszárítom és felszeletelem. -
Egy kevés olajon (olíva- vagy étolaj) megpárolom a fokhagymát.
-
Rádobom a gombaszeleteket, kicsit megsózom és nagy lángon elkezdem pirítani.
Nem kell alá vizet önteni, mert levet fog engedni, de folyamatosan kevergetni kell. Amikor levet enged, kicsit lassúbb tűzön folytatom a pirítást. Közben fűszerezem őrölt borssal, kakukkfűvel és rászórom a petrezselymet. Ha elpárolgott a leve, akkor még nagy lángon rápirítok egy picit és készen van. Ez kb. 15 perc.
-
A csirkemellet kockára vágom, egy serpenyőben olajon megpirítom, sózom és fűszerezem (én sült csirke vagy grillcsirke fűszersót használok) és nagyjából 20 perc alatt készre sütöm.
-
Közben felteszem a rizst főni.
Ha nincs kéznél előfőzött rizs, akkor egy lábasban olajat pirítok, ráöntök egy bögre rizst, kicsit hagyom, hogy átforrósodjanak a szemek, majd másfél bögre vizet öntök rá (ugyanazzal a bögrével) és egy fél kávéskanál sót teszek a főzővízbe. Amikor felforrt beleteszek 20 dkg zöldborsót és még pár percig főzöm, majd fedővel letakarva félreteszem kb. 10-15 percre. -
Amikor a zöldborsós rizs megpuhult, hozzáadom a csirkét és a gombát és összeforgatom.
Adag 1
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 212kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 6.6g11%
- Telített zsír 0.79g4%
- Nátrium 1.1mg1%
- Kálium 347.1mg10%
- Összes szénhidrát 16.7g6%
- Élelmi rost 0.8g4%
- Cukrok 3g
- Fehérje 18.3g37%
- C-vitamin 1.4 mg
- Kálcium 11.49 mg
- K-vitamin 19.9 mcg
- Folsav 25.1 mcg
- Foszfor 167.5 mg
- Magnézium 5.8 mmol
- Szelén 3 mg
- víz 27.9g
- Egyszeresen telítetlen zsírok 1.9g
- Többszörösen telítetlen zsírok 2.3g
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.