Pirított gombás rizottó

Pirított gombás rizottó
pinit

Pirított gombás rizottó

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 5 percFőzési idő: 25 percPihenő idő: 20 percTeljes idő:: 50 percAdag:4 servingsKalóriák:212 kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

Ez a pirított gombás rizottó csirkehús hozzáadása nélkül is teljesen megállja a helyét és jóllakottságot biztosít. Bő fél óra alatt elkészíthető.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A fokhagymát, petrezselyemzöldet megtisztítom és apróra vágom.
    A gombát folyó víz alatt megmosom, megszárítom és felszeletelem.
  2. Egy kevés olajon (olíva- vagy étolaj) megpárolom a fokhagymát.
  3. Rádobom a gombaszeleteket, kicsit megsózom és nagy lángon elkezdem pirítani.
    Nem kell alá vizet önteni, mert levet fog engedni, de folyamatosan kevergetni kell. Amikor levet enged, kicsit lassúbb tűzön folytatom a pirítást. Közben fűszerezem őrölt borssal, kakukkfűvel és rászórom a petrezselymet. Ha elpárolgott a leve, akkor még nagy lángon rápirítok egy picit és készen van. Ez kb. 15 perc.
  4. A csirkemellet kockára vágom, egy serpenyőben olajon megpirítom, sózom és fűszerezem (én sült csirke vagy grillcsirke fűszersót használok) és nagyjából 20 perc alatt készre sütöm.
  5. Közben felteszem a rizst főni.
    Ha nincs kéznél előfőzött rizs, akkor egy lábasban olajat pirítok, ráöntök egy bögre rizst, kicsit hagyom, hogy átforrósodjanak a szemek, majd másfél bögre vizet öntök rá (ugyanazzal a bögrével) és egy fél kávéskanál sót teszek a főzővízbe. Amikor felforrt beleteszek 20 dkg zöldborsót és még pár percig főzöm, majd fedővel letakarva félreteszem kb. 10-15 percre.
  6. Amikor a zöldborsós rizs megpuhult, hozzáadom a csirkét és a gombát és összeforgatom.
Kulcsszavakfőétel, csirke, gomba

Pirított gombás rizottó

A pirított gombás rizottó ötletét az adta, hogy nagyon szép gombát sikerült vennem a boltba és úgy gondoltam, hogy a klasszikus rántott gomba vagy gombapörkölt helyett egy pirított változatát fogom elkészíteni.

Mielőtt hozzákezdünk a recepthez, nézzünk át pár tudnivalót a gombáról:

Ha élelmiszerboltban vásárolsz szép, egészséges gombát (nincsenek rajta sötét foltok, nem nyálkás), akkor elég folyó víz alatt leöblíteni, nem kell pucolni. Az nem baj, ha picit földes, a termelők ugyanis nem mossák meg, mert az csökkentené az eltarthatóságát.


A gombáról tudni kell, hogy szerkezete miatt rengeteg vizet képes felvenni, ezért nem szabad áztatni. Főzés előtt, ha muszáj, folyó víz alá tegyük és felhasználás előtt 15-20 percig hagyjuk konyharuhán száradni, hogy szép és száraz legyen a főzéshez.

Feldolgozásukkor is ezek ismeretében kell eljárni:

Nyersen nem eszünk gombát.

A gombák főzési ideje nagyjából 7 és 20 perc között mozognak.

A pirított gombás rizottó főzési ideje a csirkével és rizzsel együtt negyven perc, a gomba kb 10 perc alatt elkészült.

A magas fehérje- és víztartalom miatt mielőbb használjuk fel a nyers gombát az elkészült gombaételt pedig pár napon belül fogyasszuk vagy fagyasszuk.

A közhiedelemmel ellentétben a hosszú hűtés nem idézi elő mérgek megjelenését, hanem egyszerűen növeli a romlott étel okozta mérgezés kockázatát.

Ezután érdemes megismerkedni a gombák tápértékével.

A gomba viszonylag gazdag, de nehezen emészthető tápanyagforrás.

A minden élőlényben szereplő építőkövek mellett fontos egyéb ásványi anyagokat szolgáltatnak. Ilyen a kálium, nátrium, kalcium, magnézium.

A gombák nagy arányban tartalmaznak vizet. Fajonként eltérő mértékben, de mintegy 80-90%-ban. Az elfogyasztott gomba magas víztartalma miatt jóllakottságot biztosít, anélkül, hogy túltáplálnánk magunkat.

Szervesanyagtartalmuk jelentős hányadát az aminosavak és fehérjék adják. A számunkra nélkülözhetetlen aminosavak aránya, és úgy általában a fehérjetartalom valahol a növényi és az állati táplálékforrások között foglal helyet. Ez fajonként jelentősen eltérhet: pl. a csiperkék és még inkább vargányák fehérjedúsabbak.

A gombáról többet itt olvashatsz.

Pirított gombás rizottó

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 5 min Főzési idő 25 min Teljes Idő 30 perc
Adag: 4 Kalóriák: 212 kcal
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

Ez a pirított gombás rizottó csirkehús hozzáadása nélkül is teljesen megállja a helyét és jóllakottságot biztosít. Bő fél óra alatt elkészíthető.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A fokhagymát, petrezselyemzöldet megtisztítom és apróra vágom.
    A gombát folyó víz alatt megmosom, megszárítom és felszeletelem.

  2. Egy kevés olajon (olíva- vagy étolaj) megpárolom a fokhagymát.

  3. Rádobom a gombaszeleteket, kicsit megsózom és nagy lángon elkezdem pirítani.

    Nem kell alá vizet önteni, mert levet fog engedni, de folyamatosan kevergetni kell. Amikor levet enged, kicsit lassúbb tűzön folytatom a pirítást. Közben fűszerezem őrölt borssal, kakukkfűvel és rászórom a petrezselymet. Ha elpárolgott a leve, akkor még nagy lángon rápirítok egy picit és készen van. Ez kb. 15 perc.

  4. A csirkemellet kockára vágom, egy serpenyőben olajon megpirítom, sózom és fűszerezem (én sült csirke vagy grillcsirke fűszersót használok) és nagyjából 20 perc alatt készre sütöm.

  5. Közben felteszem a rizst főni.
    Ha nincs kéznél előfőzött rizs, akkor egy lábasban olajat pirítok, ráöntök egy bögre rizst, kicsit hagyom, hogy átforrósodjanak a szemek, majd másfél bögre vizet öntök rá (ugyanazzal a bögrével) és egy fél kávéskanál sót teszek a főzővízbe. Amikor felforrt beleteszek 20 dkg zöldborsót és még pár percig főzöm, majd fedővel letakarva félreteszem kb. 10-15 percre.

  6. Amikor a zöldborsós rizs megpuhult, hozzáadom a csirkét és a gombát és összeforgatom.

Táplálkozási adatok

Adag 1


Mennyiség adagonként
Kalóriák 212kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 6.6g11%
Telített zsír 0.79g4%
Nátrium 1.1mg1%
Kálium 347.1mg10%
Összes szénhidrát 16.7g6%
Élelmi rost 0.8g4%
Cukrok 3g
Fehérje 18.3g37%

C-vitamin 1.4 mg
Kálcium 11.49 mg
K-vitamin 19.9 mcg
Folsav 25.1 mcg
Foszfor 167.5 mg
Magnézium 5.8 mmol
Szelén 3 mg
víz 27.9g
Egyszeresen telítetlen zsírok 1.9g
Többszörösen telítetlen zsírok 2.3g

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.

Kulcsszavak: gomba, rizottó, főétel
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük