Sült oldalas

Sült oldalas
pinit

Sült oldalas

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 10 percFőzési idő:1 óra 30 percPihenő idő: percTeljes idő::1 óra 40 percAdag:4 servingsKalóriák: kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

Bár sokféle sült oldalas pác és recept létezik, mégis a hagyományos, fokhagymás, omlós sültnek nincs párja.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az oldalast a csontok mellett feldarabolom.
    Vastagon besózom, őrölt köménnyel fűszerezem, majd zúzott fokhagymával bekenem.
  2. A tepsibe sertészsírt teszek, ráfektetem a hússzeleteket.
    Egy dl vizet öntök alá, alufóliával letakarom és 90 percre a 170 fokos sütőbe teszem.
  3. Majd leveszem a fóliát és kb. még 20 percig sütöm 200 fokon, amíg szépen megpirul.
Kulcsszavakfőétel, sertés

Sült oldalas hagyományosan

A sült oldalas egy nagyon finom étel! Az oldalas a zsírban gazdagabb húsfélék közé sorolható, ugyanakkor rendkívül változatosan elkészíthető: fogyaszthatjuk egyben sütve, főzelékek feltétjeként, de zöldségekkel együtt sütve is nagyon finom. Itthon legfőképp a sült változatot szeretjük, fokhagymásan, barbecue-san vagy mézes-mázasan. Az oldalas sütése igazából nem bonyolult. A lényeg az, hogy elég időt adj neki – vagyis ez nem egy gyors kaja!

Asült oldalas az egyik legnépszerűbb és legízletesebb fogás. Sokan sokféleképpen csinálják, ám egyvalami mindegyik receptben közös, méghozzá az, hogy ízletes és szaftos lesz a végeredmény! Elkészítésének számtalan változata létezik. Gyakran pácolják hosszú órákon keresztül, vagy egész éjszaka hűtőben pihentetik, esetleg ötpercenként a saját szaftjával kenegetik, vagy akár előre megfőzik.

Véleményem szerint a legfinomabb, ha lassú tűzön puhára pároljuk, majd ropogósra pirítjuk. A sertésoldalas akkor tökéletes, ha pirosra van sütve, kívül ropogós, belül pedig vajpuha, omlós és szaftos.

A sertéshús élettani hatása

Az oldalas húsa gazdag fehérjékben és ásványi anyagokban, mint például a vas, a cink és a magnézium. Azonban az oldalas magas zsírtartalma miatt nem ajánlott túlzott fogyasztása. Az egészséges életmódhoz az ajánlott napi zsírbevitel 20-30%

Mint minden egészséges ételnek, a vöröshúsnak, köztük a sertéshúsnak is fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban.

A vöröshúsok (ezen belül a sertéshús is) a benne található felbecsülhetetlen értékkel bíró, kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Minél vörösebb tehát a hús színe, annál magasabb annak vas tartalma. A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyiségű jelenléte ezért nélkülözhetetlen a szervezet életképessége szempontjából.

sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert például a stressz jobb kezelésében.

A sertéshúsnak különösen kiemelkedő a sokak által agyserkentő vitaminnak nevezett vízoldékony B1-vitamin tartalma.

Megfelelő arányban található benne nátrium (85 mg/100 gr) és kálium (442 mg/100 gr), amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában.

A csontjainkat alkotó, azt védő kalcium (16,9 mg/ 100 gr) és az immunrendszert erősítő cink (2,6 mg/100 gr) tartalmának köszönhetően pedig e húsfélék fogyasztása a még fejlődésben lévő szervezet számára is igen hasznos.

Sült oldalas

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 10 min Főzési idő 90 min Teljes Idő 1 óra 40 perc
Adag: 4
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

Bár sokféle sült oldalas pác és recept létezik, mégis a hagyományos, fokhagymás, omlós sültnek nincs párja.

Hozzávalók

Elkészítés

    1. Az oldalast a csontok mellett feldarabolom.
    2. Vastagon besózom, őrölt köménnyel fűszerezem, majd zúzott fokhagymával bekenem.
    1. A tepsibe sertészsírt teszek, ráfektetem a hússzeleteket.
    2. Egy dl vizet öntök alá, alufóliával letakarom és 90 percre a 170 fokos sütőbe teszem.
  1. Majd leveszem a fóliát és kb. még 20 percig sütöm 200 fokon, amíg szépen megpirul.

Kulcsszavak: főétel, sertés
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük