Sült oldalas
Leírás
Bár sokféle sült oldalas pác és recept létezik, mégis a hagyományos, fokhagymás, omlós sültnek nincs párja.
Hozzávalók
Elkészítés
- Az oldalast a csontok mellett feldarabolom.
Vastagon besózom, őrölt köménnyel fűszerezem, majd zúzott fokhagymával bekenem. - A tepsibe sertészsírt teszek, ráfektetem a hússzeleteket.
Egy dl vizet öntök alá, alufóliával letakarom és 90 percre a 170 fokos sütőbe teszem. - Majd leveszem a fóliát és kb. még 20 percig sütöm 200 fokon, amíg szépen megpirul.
Sült oldalas hagyományosan
A sült oldalas egy nagyon finom étel! Az oldalas a zsírban gazdagabb húsfélék közé sorolható, ugyanakkor rendkívül változatosan elkészíthető: fogyaszthatjuk egyben sütve, főzelékek feltétjeként, de zöldségekkel együtt sütve is nagyon finom. Itthon legfőképp a sült változatot szeretjük, fokhagymásan, barbecue-san vagy mézes-mázasan. Az oldalas sütése igazából nem bonyolult. A lényeg az, hogy elég időt adj neki – vagyis ez nem egy gyors kaja!
Asült oldalas az egyik legnépszerűbb és legízletesebb fogás. Sokan sokféleképpen csinálják, ám egyvalami mindegyik receptben közös, méghozzá az, hogy ízletes és szaftos lesz a végeredmény! Elkészítésének számtalan változata létezik. Gyakran pácolják hosszú órákon keresztül, vagy egész éjszaka hűtőben pihentetik, esetleg ötpercenként a saját szaftjával kenegetik, vagy akár előre megfőzik.
Véleményem szerint a legfinomabb, ha lassú tűzön puhára pároljuk, majd ropogósra pirítjuk. A sertésoldalas akkor tökéletes, ha pirosra van sütve, kívül ropogós, belül pedig vajpuha, omlós és szaftos.
A sertéshús élettani hatása
Az oldalas húsa gazdag fehérjékben és ásványi anyagokban, mint például a vas, a cink és a magnézium. Azonban az oldalas magas zsírtartalma miatt nem ajánlott túlzott fogyasztása. Az egészséges életmódhoz az ajánlott napi zsírbevitel 20-30%
Mint minden egészséges ételnek, a vöröshúsnak, köztük a sertéshúsnak is fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban.
A vöröshúsok (ezen belül a sertéshús is) a benne található felbecsülhetetlen értékkel bíró, kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Minél vörösebb tehát a hús színe, annál magasabb annak vas tartalma. A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyiségű jelenléte ezért nélkülözhetetlen a szervezet életképessége szempontjából.
A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert például a stressz jobb kezelésében.
A sertéshúsnak különösen kiemelkedő a sokak által agyserkentő vitaminnak nevezett vízoldékony B1-vitamin tartalma.
Megfelelő arányban található benne nátrium (85 mg/100 gr) és kálium (442 mg/100 gr), amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában.
A csontjainkat alkotó, azt védő kalcium (16,9 mg/ 100 gr) és az immunrendszert erősítő cink (2,6 mg/100 gr) tartalmának köszönhetően pedig e húsfélék fogyasztása a még fejlődésben lévő szervezet számára is igen hasznos.
Sült oldalas
Leírás
Bár sokféle sült oldalas pác és recept létezik, mégis a hagyományos, fokhagymás, omlós sültnek nincs párja.
Hozzávalók
Elkészítés
-
- Az oldalast a csontok mellett feldarabolom.
- Vastagon besózom, őrölt köménnyel fűszerezem, majd zúzott fokhagymával bekenem.
-
- A tepsibe sertészsírt teszek, ráfektetem a hússzeleteket.
- Egy dl vizet öntök alá, alufóliával letakarom és 90 percre a 170 fokos sütőbe teszem.
-
Majd leveszem a fóliát és kb. még 20 percig sütöm 200 fokon, amíg szépen megpirul.