Zabpelyhes keksz

Zabpelyhes keksz
pinit

Zabpelyhes keksz

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 15 percFőzési idő: 9 percPihenő idő: percTeljes idő:: 24 percAdag:16 servingsKalóriák:385 kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

Ez a zabpelyhes keksz csokival és áfonyával gazdagítva nagy kedvenc nálunk a téli időszakban, de természetesen egész évben süthető.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előkészítés:
    Minden hozzávalót külön-külön kimérek.
    Egy tábla (ét) csokit összedarabolok.
    Bekapcsolom a sütőt 180 fokra állítva.
  2. A margarint a kristálycukorral habosra kavarom. (A turmixgép spirál karjával, de ha nincs, akkor fakanállal jól el kell keverni.)
  3. Hozzáadom az egész tojásokat, a vanília-, rumaromát és összekeverem.
  4. A lisztet a sütőporral elkeverem és a masszához adom.
  5. Végül belekeverem fakanállal a zabpelyhet, csokit, kókuszreszeléket és az aszalt áfonyát.
  6. Nyomózsákkal sütőpapíros tepsire kis halmokat nyomok, de ha nincs otthon nyomózsák, akkor nedves kézzel kis gombócokat formálok, amit a tepsin ellapítok.
  7. Sütés:
    180 fokon
    9 perc
    légkeveréssel (vagy anélkül)
    sütőpapíros tepsin

Megjegyzés

  • Én csokit, kókuszreszeléket és aszalt áfonyát szoktam beletenni.
  • Ezeket viszont bármire le lehet cserélni.
  • Lehet különböző olajos magvakat használni, mint például dió, mogyoró, hántolt sótlan napraforgó…..
  • Az áfonya is helyettesíthető bármilyen aszalt gyümölccsel, mazsolával, de akár el is hagyható.
  • Sőt! Ha véletlenül nincs otthon zabpehely, nyugodtan használj helyette müzlit, cornflakest. (kipróbáltam)
Kulcsszavakdesszert, reggeli, zabpehely

Zabpelyhes keksz

Ez a zabpelyhes keksz csokival és áfonyával gazdagítva nagy kedvenc nálunk a téli időszakban, de természetesen egész évben süthető. Tökéletes választás reggelire egy pohár tejjel, vagy narancslével. Ettől függetlenül persze egész nap rájárunk:)
Ami még nagyon jó benne, hogy bátran lehet nagyobb adagot is készíteni belőle, mert akár egy hónapig is eltartható sütis dobozban, vagy üvegben.

A zabpehelyről röviden:

A zabpehely kapcsán valószínűleg mindenkinek az ugrik be először, hogy mennyire egészséges, illetve, hogy egyes diétás ételek alapjául szolgálhat. Nagyon jó szénhidrátforrás, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, jelentős a magas rosttartalma is. 

Kutatások kimutatták, hogy a zabpehely rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, vegyületei védelmet nyújtanak a krónikus betegségek ellen, szabályozzák a bakteriális fertőzéseket a szervezetben, vagyis immunerősítő hatásuk van.

A zabpehely segíthet a vércukorszint drasztikus emelkedésében, ezenkívül szabályozza a vérnyomást., a koleszterinszintet. Kiváló energiaforrás is egyben. Részletesebb leírást találtam dr. Tihanyi László honlapján.

A zab ugyan nagyon ősi kultúra a kalászos növények között viszonylag későn került termesztésre. Kezdetben, mint gyomnövény volt ismert.

Felhasználása:

Napjainkban legegyszerűbben müzli formájában találkozhatunk vele, ezenkívül egyre népszerűbbé válnak a különböző ízesítésű zabkásák, zabpelyhes kekszek is. Emellett hús panírozására is kiváló: ha apró szemű zabot használunk, helyettesíthetjük a panírmorzsát. Habarás helyett is remekül helytáll: pár evőkanálnyi zabpehely még az étel rosttartalmát is fokozza. Meglepő lehet, de a reggeli rántottához vagy omletthez keverve nem csak a letapadást gátoljuk meg, de még a megfelelő szénhidrátmennyiséget is biztosítjuk! Napi 10 dkg zab elfogyasztásával már lényegesen hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez.

A ZAB ÉLETTANI HATÁSAI

  • gazdag B-vitaminban és E vitaminban
  • megtalálható benne a vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is
  • igen nagy a fehérjetartalma
  • regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
  • gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amely jó hatással van a gyomorra
  • lúgosító hatású
  • rákmegelőző hatású, oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását, emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak
  • mivel teltségérzetet okoz, ezért a reggelire zabpelyhet fogyasztók kevésbé hajlamosak a délelőtti nassolásra.
  • A zabpehely rendszeres fogyasztása igen jó hatással lehet az egészség megőrzésére, mivel javíthatja az emésztést és a csontok, továbbá az erek általános állapotát.

Ezért bátran merem ajánlani a csokis-áfonyás zabpelyhes keksz recept kipróbálását:)

Zabpelyhes keksz

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 15 min Főzési idő 9 min Teljes Idő 24 perc
Adag: 16 Kalóriák: 385 kcal
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

Ez a zabpelyhes keksz csokival és áfonyával gazdagítva nagy kedvenc nálunk a téli időszakban, de természetesen egész évben süthető.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előkészítés:
    Minden hozzávalót külön-külön kimérek.
    Egy tábla (ét) csokit összedarabolok.

    Bekapcsolom a sütőt 180 fokra állítva.

  2. A margarint a kristálycukorral habosra kavarom. (A turmixgép spirál karjával, de ha nincs, akkor fakanállal jól el kell keverni.)

  3. Hozzáadom az egész tojásokat, a vanília-, rumaromát és összekeverem.

  4. A lisztet a sütőporral elkeverem és a masszához adom.

  5. Végül belekeverem fakanállal a zabpelyhet, csokit, kókuszreszeléket és az aszalt áfonyát.

  6. Nyomózsákkal sütőpapíros tepsire kis halmokat nyomok, de ha nincs otthon nyomózsák, akkor nedves kézzel kis gombócokat formálok, amit a tepsin ellapítok.

  7. Sütés:
    180 fokon
    9 perc
    légkeveréssel (vagy anélkül)
    sütőpapíros tepsin

Táplálkozási adatok

Adag 1


Mennyiség adagonként
Kalóriák 385kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 21g33%
Telített zsír 7.78g39%
Kálium 31.99mg1%
Összes szénhidrát 42g15%
Élelmi rost 2.4g10%
Cukrok 16.3g
Fehérje 5.8g12%

A-vitamin 155.8 IU
Kálcium 7.01 mg
E-vitamin 1.5 IU
K-vitamin 14.6 mcg
Niacin 1.09 mg
Folsav 37.6 mcg
Foszfor 34.12 mg
Magnézium 5.39 mmol
Szelén 8.37 mg
víz 4.81g
Egyszeresen telítetlen zsírok 6.1g
Többszörösen telítetlen zsírok 3.9g

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.

Kulcsszavak: zabpehely, desszert, reggeli
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük