Zabpelyhes keksz
Leírás
Ez a zabpelyhes keksz csokival és áfonyával gazdagítva nagy kedvenc nálunk a téli időszakban, de természetesen egész évben süthető.
Hozzávalók
Elkészítés
- Előkészítés:
Minden hozzávalót külön-külön kimérek.
Egy tábla (ét) csokit összedarabolok.
Bekapcsolom a sütőt 180 fokra állítva. - A margarint a kristálycukorral habosra kavarom. (A turmixgép spirál karjával, de ha nincs, akkor fakanállal jól el kell keverni.)
- Hozzáadom az egész tojásokat, a vanília-, rumaromát és összekeverem.
- A lisztet a sütőporral elkeverem és a masszához adom.
- Végül belekeverem fakanállal a zabpelyhet, csokit, kókuszreszeléket és az aszalt áfonyát.
- Nyomózsákkal sütőpapíros tepsire kis halmokat nyomok, de ha nincs otthon nyomózsák, akkor nedves kézzel kis gombócokat formálok, amit a tepsin ellapítok.
- Sütés:
180 fokon
9 perc
légkeveréssel (vagy anélkül)
sütőpapíros tepsin
Megjegyzés
- Én csokit, kókuszreszeléket és aszalt áfonyát szoktam beletenni.
- Ezeket viszont bármire le lehet cserélni.
- Lehet különböző olajos magvakat használni, mint például dió, mogyoró, hántolt sótlan napraforgó…..
- Az áfonya is helyettesíthető bármilyen aszalt gyümölccsel, mazsolával, de akár el is hagyható.
- Sőt! Ha véletlenül nincs otthon zabpehely, nyugodtan használj helyette müzlit, cornflakest. (kipróbáltam)
Zabpelyhes keksz
Ez a zabpelyhes keksz csokival és áfonyával gazdagítva nagy kedvenc nálunk a téli időszakban, de természetesen egész évben süthető. Tökéletes választás reggelire egy pohár tejjel, vagy narancslével. Ettől függetlenül persze egész nap rájárunk:)
Ami még nagyon jó benne, hogy bátran lehet nagyobb adagot is készíteni belőle, mert akár egy hónapig is eltartható sütis dobozban, vagy üvegben.
A zabpehelyről röviden:
A zabpehely kapcsán valószínűleg mindenkinek az ugrik be először, hogy mennyire egészséges, illetve, hogy egyes diétás ételek alapjául szolgálhat. Nagyon jó szénhidrátforrás, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, jelentős a magas rosttartalma is.
Kutatások kimutatták, hogy a zabpehely rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, vegyületei védelmet nyújtanak a krónikus betegségek ellen, szabályozzák a bakteriális fertőzéseket a szervezetben, vagyis immunerősítő hatásuk van.
A zabpehely segíthet a vércukorszint drasztikus emelkedésében, ezenkívül szabályozza a vérnyomást., a koleszterinszintet. Kiváló energiaforrás is egyben. Részletesebb leírást találtam dr. Tihanyi László honlapján.
A zab ugyan nagyon ősi kultúra a kalászos növények között viszonylag későn került termesztésre. Kezdetben, mint gyomnövény volt ismert.
Felhasználása:
Napjainkban legegyszerűbben müzli formájában találkozhatunk vele, ezenkívül egyre népszerűbbé válnak a különböző ízesítésű zabkásák, zabpelyhes kekszek is. Emellett hús panírozására is kiváló: ha apró szemű zabot használunk, helyettesíthetjük a panírmorzsát. Habarás helyett is remekül helytáll: pár evőkanálnyi zabpehely még az étel rosttartalmát is fokozza. Meglepő lehet, de a reggeli rántottához vagy omletthez keverve nem csak a letapadást gátoljuk meg, de még a megfelelő szénhidrátmennyiséget is biztosítjuk! Napi 10 dkg zab elfogyasztásával már lényegesen hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez.
A ZAB ÉLETTANI HATÁSAI
- gazdag B-vitaminban és E vitaminban
- megtalálható benne a vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is
- igen nagy a fehérjetartalma
- regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
- gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amely jó hatással van a gyomorra
- lúgosító hatású
- rákmegelőző hatású, oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását, emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak
- mivel teltségérzetet okoz, ezért a reggelire zabpelyhet fogyasztók kevésbé hajlamosak a délelőtti nassolásra.
- A zabpehely rendszeres fogyasztása igen jó hatással lehet az egészség megőrzésére, mivel javíthatja az emésztést és a csontok, továbbá az erek általános állapotát.
Ezért bátran merem ajánlani a csokis-áfonyás zabpelyhes keksz recept kipróbálását:)
Zabpelyhes keksz
Leírás
Ez a zabpelyhes keksz csokival és áfonyával gazdagítva nagy kedvenc nálunk a téli időszakban, de természetesen egész évben süthető.
Hozzávalók
Elkészítés
-
Előkészítés:
Minden hozzávalót külön-külön kimérek.
Egy tábla (ét) csokit összedarabolok.Bekapcsolom a sütőt 180 fokra állítva.
-
A margarint a kristálycukorral habosra kavarom. (A turmixgép spirál karjával, de ha nincs, akkor fakanállal jól el kell keverni.)
-
Hozzáadom az egész tojásokat, a vanília-, rumaromát és összekeverem.
-
A lisztet a sütőporral elkeverem és a masszához adom.
-
Végül belekeverem fakanállal a zabpelyhet, csokit, kókuszreszeléket és az aszalt áfonyát.
-
Nyomózsákkal sütőpapíros tepsire kis halmokat nyomok, de ha nincs otthon nyomózsák, akkor nedves kézzel kis gombócokat formálok, amit a tepsin ellapítok.
-
Sütés:
180 fokon
9 perc
légkeveréssel (vagy anélkül)
sütőpapíros tepsin
Adag 1
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 385kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 21g33%
- Telített zsír 7.78g39%
- Kálium 31.99mg1%
- Összes szénhidrát 42g15%
- Élelmi rost 2.4g10%
- Cukrok 16.3g
- Fehérje 5.8g12%
- A-vitamin 155.8 IU
- Kálcium 7.01 mg
- E-vitamin 1.5 IU
- K-vitamin 14.6 mcg
- Niacin 1.09 mg
- Folsav 37.6 mcg
- Foszfor 34.12 mg
- Magnézium 5.39 mmol
- Szelén 8.37 mg
- víz 4.81g
- Egyszeresen telítetlen zsírok 6.1g
- Többszörösen telítetlen zsírok 3.9g
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.