Karalábéleves
Leírás
Egyszerű karalábéleves. Bár nagyon sokan tejfölösen készítik, az én nagymamám tejes habarással főzte, ezért én is így írom le a receptet.
Hozzávalók
Elkészítés
- A zöldségeket megpucolom. A karalábét vékony csíkokra vágom, a többit felkarikázom.
Egy fazékban étolajon kicsit megpirítom a karalábét. - Hozzáadom a karikára vágott répát, petrezselyem gyökeret. Húsleves kockával, sóval, borssal fűszerezem és kb. fél óra alatt puhára főzöm.
- A végén teszem bele a zöldpetrezselymet.
Egy tálkában 2 ek. lisztet 1 dl tejjel összekeverek és a forrásban lévő leveshez keverem.
Tálaláskor nokedlit adok hozzá, aminek a leírását itt találod.
Karalábéleves
Egyszerű karalábéleves. Bár nagyon sokan tejfölösen készítik, az én nagymamám tejes habarással főzte, ezért én is így írom le a receptet. Levesbetétként nokedlit ajánlok, amit itt találsz.
A karalábét nyersen is szívesen fogyasztjuk ami azért jó, mert a benne található rostok és kálium jótékonyan hatnak a vérerekre, normalizálják a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is.
A karalábé élettani hatása
A keresztesvirágzatúak családjába tartozó karalábé a káposzta, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó közeli rokona. Európában és néhány ázsiai országban (pl. Indiában, Vietnamban) jól ismert. Jellegzetes, édeskés íze, ropogóssága miatt nagyon népszerű, és nemcsak a gyökeret magát, de a levelét is megehetjük. Nagyszerűen illik salátákban, de a húsleves, és a zöldségleves elengedhetetlen összetevője, emellett pedig finom főzeléket is készíthetünk belőle.
Rokonaihoz (vagyis a káposztafélékhez) hasonlóan vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban igen gazdag. Többek között kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, C-, K- és B-vitaminokat találhatunk benne. Ezekben a zöldségekben olyan összetevők is vannak, melyek segítenek a daganatos betegségek elleni küzdelemben, például lassítják a daganatok növekedését, és csökkentik többek között az emlő-, a bélrendszeri vagy a tüdőrák rizikóját.
Az emésztésben is segít a karalábé
Magas rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztésnek, rendszeressé és könnyen kiüríthetővé teszi a székletet, megelőzi a székrekedést. Előfordulhat, hogy valaki egy kicsit érzékenyebben reagál a karalábéban lévő rostokra, és puffadást, esetleg hasi görcsöket tapasztal a fogyasztása után, de ez sokszor csak amiatt van, hogy hirtelen nagyobb mennyiségű rostos ételt eszik valaki. Ez ugyanis megterheli az emésztőrendszert! Ha folyamatosan koncentrálunk arra, hogy elegendő rostot együnk, általában a keresztesvirágzatúak, káposztafélék sem okoznak kellemetlen tüneteket!
A rostok, illetve a karalábéban található kálium jótékonyan hatnak a vérerek egészségére, segíthetnek normalizálni a vérnyomást és a magas koleszterinszintet is. A kálium nemcsak a vérkeringést és a sejtek oxigénellátását javíthatja, de az izmok és idegek megfelelő működéséhez is hozzájárul. A karalábé (és a hozzá hasonló zöldségek) rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek, így a stroke vagy a szívroham rizikóját. A karalábéban lévő vas, kalcium és egyéb ásványi anyagok segíthetnek megőrizni a csontok egészségét, illetve megelőzni a vashiányos vérszegénységet is.- A teljes cikk elolvasható az Egészségkalauz oldalán.
Karalábéleves
Leírás
Egyszerű karalábéleves. Bár nagyon sokan tejfölösen készítik, az én nagymamám tejes habarással főzte, ezért én is így írom le a receptet.
Hozzávalók
Elkészítés
-
- A zöldségeket megpucolom. A karalábét vékony csíkokra vágom, a többit felkarikázom.
- Egy fazékban étolajon kicsit megpirítom a karalábét.
-
- Hozzáadom a karikára vágott répát, petrezselyem gyökeret. Húsleves kockával, sóval, borssal fűszerezem és kb. fél óra alatt puhára főzöm.
-
- A végén teszem bele a zöldpetrezselymet.
- Egy tálkában 2 ek. lisztet 1 dl tejjel összekeverek és a forrásban lévő leveshez keverem.
- Tálaláskor nokedlit adok hozzá, aminek a leírását itt találod.