Karalábéleves

Karalábéleves
pinit

Karalábéleves

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 5 percFőzési idő: 25 percPihenő idő: percTeljes idő:: 30 percAdag:4 servingsKalóriák: kcal Legjobb évszak:Summer

Leírás

Egyszerű karalábéleves. Bár nagyon sokan tejfölösen készítik, az én nagymamám tejes habarással főzte, ezért én is így írom le a receptet.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldségeket megpucolom. A karalábét vékony csíkokra vágom, a többit felkarikázom.
    Egy fazékban étolajon kicsit megpirítom a karalábét.
  2. Hozzáadom a karikára vágott répát, petrezselyem gyökeret. Húsleves kockával, sóval, borssal fűszerezem és kb. fél óra alatt puhára főzöm.
  3. A végén teszem bele a zöldpetrezselymet.
    Egy tálkában 2 ek. lisztet 1 dl tejjel összekeverek és a forrásban lévő leveshez keverem.
    Tálaláskor nokedlit adok hozzá, aminek a leírását itt találod.
Kulcsszavakleves, karalábé

Karalábéleves

Egyszerű karalábéleves. Bár nagyon sokan tejfölösen készítik, az én nagymamám tejes habarással főzte, ezért én is így írom le a receptet. Levesbetétként nokedlit ajánlok, amit itt találsz.

A karalábét nyersen is szívesen fogyasztjuk ami azért jó, mert a benne található rostok és kálium jótékonyan hatnak a vérerekre, normalizálják a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is.

A karalábé élettani hatása

A keresztesvirágzatúak családjába tartozó karalábé a káposzta, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó közeli rokona. Európában és néhány ázsiai országban (pl. Indiában, Vietnamban) jól ismert. Jellegzetes, édeskés íze, ropogóssága miatt nagyon népszerű, és nemcsak a gyökeret magát, de a levelét is megehetjük. Nagyszerűen illik salátákban, de a húsleves, és a zöldségleves elengedhetetlen összetevője, emellett pedig finom főzeléket is készíthetünk belőle.

Rokonaihoz (vagyis a káposztafélékhez) hasonlóan vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban igen gazdag. Többek között kalciumotkáliumotmagnéziumotvasat, C-, K- és B-vitaminokat találhatunk benne. Ezekben a zöldségekben olyan összetevők is vannak, melyek segítenek a daganatos betegségek elleni küzdelemben, például lassítják a daganatok növekedését, és csökkentik többek között az emlő-, a bélrendszeri vagy a tüdőrák rizikóját.

Az emésztésben is segít a karalábé

Magas rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztésnek, rendszeressé és könnyen kiüríthetővé teszi a székletet, megelőzi a székrekedést. Előfordulhat, hogy valaki egy kicsit érzékenyebben reagál a karalábéban lévő rostokra, és puffadást, esetleg hasi görcsöket tapasztal a fogyasztása után, de ez sokszor csak amiatt van, hogy hirtelen nagyobb mennyiségű rostos ételt eszik valaki. Ez ugyanis megterheli az emésztőrendszert! Ha folyamatosan koncentrálunk arra, hogy elegendő rostot együnk, általában a keresztesvirágzatúak, káposztafélék sem okoznak kellemetlen tüneteket!

A rostok, illetve a karalábéban található kálium jótékonyan hatnak a vérerek egészségére, segíthetnek normalizálni a vérnyomást és a magas koleszterinszintet is. A kálium nemcsak a vérkeringést és a sejtek oxigénellátását javíthatja, de az izmok és idegek megfelelő működéséhez is hozzájárul. A karalábé (és a hozzá hasonló zöldségek) rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek, így a stroke vagy a szívroham rizikóját. A karalábéban lévő vas, kalcium és egyéb ásványi anyagok segíthetnek megőrizni a csontok egészségét, illetve megelőzni a vashiányos vérszegénységet is.- A teljes cikk elolvasható az Egészségkalauz oldalán.

Karalábéleves

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 5 min Főzési idő 25 min Teljes Idő 30 perc
Adag: 4
Legjobb évszak: Nyár

Leírás

Egyszerű karalábéleves. Bár nagyon sokan tejfölösen készítik, az én nagymamám tejes habarással főzte, ezért én is így írom le a receptet.

Hozzávalók

Elkészítés

    1. A zöldségeket megpucolom. A karalábét vékony csíkokra vágom, a többit felkarikázom.
    2. Egy fazékban étolajon kicsit megpirítom a karalábét.
    1. Hozzáadom a karikára vágott répát, petrezselyem gyökeret. Húsleves kockával, sóval, borssal fűszerezem és kb. fél óra alatt puhára főzöm.
    1. A végén teszem bele a zöldpetrezselymet.
    2. Egy tálkában 2 ek. lisztet 1 dl tejjel összekeverek és a forrásban lévő leveshez keverem.
    3. Tálaláskor nokedlit adok hozzá, aminek a leírását itt találod.
Kulcsszavak: leves, karalábé
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük