Rozmaringos sült hal

Rozmaringos sült hal
pinit

Rozmaringos sült hal

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 5 percFőzési idő: 25 percPihenő idő: percTeljes idő:: 30 percAdag:4 servingsKalóriák: kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

Könnyű és gyorsan elkészíthető citromos-rozmaringos sült hal. A tőkehal gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is. Ezt a sült halat akkor is kedvelni fogod, ha egyébként nem rajongsz a halételekért.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A halszeleteket gyengén megsózom és ét- vagy olívaolajjal kikent tepsibe fektetem.
  2. Egy tálkába beleteszek fél citrom kifacsart levét, egy csipetnyi sót, egy evőkanál mustárt (szárított rozmaringot) és összekeverem.
  3. Megkenem vele a halszeleteket, majd rozmaring ágakat és citromszeleteket fektetek a szeletekre.
    190 fokon 25 perc alatt készre sütöm.
Kulcsszavakfőétel, hal, citrom

Rozmaringos sült hal

Könnyű és gyorsan elkészíthető citromos-rozmaringos sült hal. A tőkehal gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is. Ezt a sült halat akkor is kedvelni fogod, ha egyébként nem rajongsz a halételekért.

 A tőkehal nagy mennyiségű B12-vitamint, foszfort, szelént és fehérjét is tartalmaz, de emellett káliumban, B6-vitaminban és Omega-3 zsírsavakban is igen gazdag.

Miért egészséges a tőkehal?

A tőkehal vitaminban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag. A B3, B6 és B12-vitamin mellett nagy arányban tartalmaz fehérjét is (80 gramm tőkehalban 17,36 gramm fehérje van), valamint D-vitamint, omega-3 zsírsavakat. A rendszeres fogyasztása csökkenti a szívroham, és egyéb szívbetegségek kockázatát. Az Omega-3 zsírsavaknak, valamint a szelénnek ezen kívül gyulladáscsökkentő hatása is van, ízületi panaszokkal, migrénnel küzdőknek is ideális lehet.

Izomfájdalmak ellen és immunerősítéshez

A megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlen az izmok egészségének megőrzéséhez, valamint az immunrendszer megerősítéséhez. Az immunrendszer a szervezet saját “önvédelmi mechanizmusa”, ami segíti testünket a betegségek, fertőzések megelőzésében és legyőzésében.

Hozzájárul a haj és a bőr egészségének megőrzéséhez

A magas fehérjetartalom segít fenntartani a haj egészségét, megakadályozza annak sérülékenységét. A hajnövekedésben is fontos szerepe van. De a bőr egészségének megőrzéséhez is hozzájárul, segítve annak folyamatos revitalizációját.

Egészséges, erős csontok

A foszfor fontos szerepet játszik a fogazat és a csontok megerősítésében, növekedésében. A kalcium mellett erre is szükség van ahhoz, hogy csontozatunk, fogaink erősek, ínyünk és fogzománcuk egészséges legyen. A foszforbevitel csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját is.

Segíti az emésztést

Mind a tőkehalban található niacin, mind a riboflavin igen fontos szerepet játszanak a megfelelő anyagcsere során. Segítenek megszüntetni és megelőzni a különféle emésztési zavarokat, így például a székrekedést is. Segítik a szervezet saját méregtelenítési folyamatait.

Hozzájárul a sejtképződéshez

A foszfor segíti a folyamatos sejtképződést, serkenti az új sejtek fejlődését, anyagcseréjét. Hozzájárul a megfelelő hormonháztartás kialakulásához is.

A tőkehal igen tápláló, egészséges halfajta, mindazonáltal óvatosan, mértékkel fogyasszuk: nagy mérete és viszonylag hosszú élettartama miatt ugyanis higanytartalma magas lehet. Időnként egy kis tőkehalpástétom viszont beleférhet! – olvasható a Tonhalfutár oldalán.

Rozmaringos sült hal

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 5 min Főzési idő 25 min Teljes Idő 30 perc
Adag: 4
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

Könnyű és gyorsan elkészíthető citromos-rozmaringos sült hal. A tőkehal gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is. Ezt a sült halat akkor is kedvelni fogod, ha egyébként nem rajongsz a halételekért.

Hozzávalók

Kulcsszavak: főétel, hal, citrom,
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük