Székelykáposzta
Leírás
A székelykáposzta a hagyományos magyar konyha egyik közkedvelt étele, a téli időszak elengedhetetlen fogása. Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle, tejföl nélkül lefagyasztható.
Hozzávalók
Elkészítés
- Minden hozzávalót előkészítek. Összevágom a hagymát, fokhagymát, felkockázom a húst. A káposzta levét kinyomom egy tálba (hogy ne legyen túl savanyú a székelykáposzta), de nem öntöm ki, mert ha kell, később ízesítésre használom.
- Egy fazék alját vastagon kizsírozok, erre szórom a káposzta egyharmadát. Ezután ráteszem a hagyma felét, fokhagymát, a felkockázott hús felét, sót, paprikát és egy kanál lisztet (besűríti a levet, nem lesz olyan híg).
- Betakarom a káposzta egy részével, majd rétegezve megint teszek rá húst, hagymát, sót, paprikát. Szoktam bele tenni őrölt köményt és gulyáskrémet is.
- Végül betakarom a maradék káposztával, felengedem annyi vízzel, hogy ellepje és kb. másfél-két óra alatt készre főzöm. Közben pótolom a sót és esetleg a savanyú káposzta levéből adok hozzá, ha kell.
Tejföllel tálalom.
Székelykáposzta
A székelykáposzta a hagyományos magyar konyha egyik közkedvelt étele, a téli időszak elengedhetetlen fogása. Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle, tejföl nélkül lefagyasztható.
A székelykáposzta története
Sok esetben csalóka a név: a székelykáposzta sem az erdélyi népcsoport készítménye volt egykor, hanem Székely József, egykori Pest megyei főlevéltárnok találmánya! Író ember volt, akit valamely, ma már ismeretlen ok miatt Sekszpir Jóskának keresztelt el költő barátja, Petőfi Sándor.
S hogy mi történt? Idézzük Rexa Dezsőt, a neves kultúrtörténészt, aki először írta meg hitelesen hosszú kutatómunka után a Székely-gulyás történetét:
„Székely Jóska egyszer összeállott az Aranysas (egykorvolt fogadó a mai Kossuth Lajos utca – Semmelweis utca sarkán – a szerk.) gazdájával. Elmondta, hogy kigondolt valami jót: a paprikás, tejfölös lében főtt sertéshúsos káposzta valami fenségesen nagyszerű lehetne! A gazda maga is jó szakács és gourmet, házisapkás fejére ráütött és azt mondta: – Holnap!
És másnap az egész vendégsereg a feltalálóról megnevezett Székely-gulyást ette. Mindenkinek ízlett, mindenki remeknek találta és mindenki elvitte haza a Székely-gulyás készítésének módját. Így lett országos kedvenc étellé. Mindebből pedig látható, hogy ezt a jeles magyaros ételt nem székelygulyásnak, hanem a személynévről nagy kezdőbetűvel és kötőjellel Székely-gulyásnak kell írni.” -írta a Lecsó gyorsétterem.
Az étel nevéből arra lehet következtetni, hogy a régi kedvenc székely eredetű, hagyományos erdélyi étel lehet. A fennmaradt történetek szerint ez egyáltalán nincs így. Székely Józsefről kapta a nevét az étel Petőfi Sándornak köszönhetően. A történet szerint a két barát 1846-ban, a Gránátos utcai Komló-kertben ebédelt, de mikor megérkeztek, nem volt sok választék a konyhán. Székely kérésére a kocsmáros a maradék pörköltet összeöntötte a maradék savanyúkáposzta-főzelékkel. Petőfi később is meglátogatta a helyet, és mindig ezt az ételt kérte.
Székelykáposzta nemcsak a magyarok kedvence
A kiváló étel nem csak hazánkban, közép Európában is ismert fogás, de az elkészítése eltérő. A régi kedvenc egyfajta húsból is készülhet, de többfélével is érdemes kipróbálni. A cigány konyhában a savanyú káposzta mellé bőségesen kerül hús, sertés oldalas, comb, dagadó, de még szárnyast is szoktak belekeverni, fűszerezésnél pedig a csípős ízek irányába húznak. A székelykáposzta gazdagabb kiadásban, füstölt hússal és kolbásszal is a tűzhelyre kerülhet. Tálalásnál hűvös tejfölt lehet rácsorgatni, mellé pedig ropogós kenyeret kínálnak, de a főzés utolsó mozzanatában tejfölös habarás is kerülhet a kiadós ételre. -olvastam a SÓBORS oldalán
A két történet csak részben hasonlít egymásra, a közös pont Székely József, fő levéltárnok és Petőfi Sándor. Így csak abban lehetünk biztosak, hogy a levéltárnok után nevezték el az ételt.
Mindenesetre a téli hónapok, a disznótorok elmaradhatatlan fogása, számomra még mindig megunhatatlan:)
Székelykáposzta
Leírás
A székelykáposzta a hagyományos magyar konyha egyik közkedvelt étele, a téli időszak elengedhetetlen fogása. Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle, tejföl nélkül lefagyasztható.
Hozzávalók
Elkészítés
-
Minden hozzávalót előkészítek. Összevágom a hagymát, fokhagymát, felkockázom a húst. A káposzta levét kinyomom egy tálba (hogy ne legyen túl savanyú a székelykáposzta), de nem öntöm ki, mert ha kell, később ízesítésre használom.
-
Egy fazék alját vastagon kizsírozok, erre szórom a káposzta egyharmadát. Ezután ráteszem a hagyma felét, fokhagymát, a felkockázott hús felét, sót, paprikát és egy kanál lisztet (besűríti a levet, nem lesz olyan híg).
-
Betakarom a káposzta egy részével, majd rétegezve megint teszek rá húst, hagymát, sót, paprikát. Szoktam bele tenni őrölt köményt és gulyáskrémet is.
-
Végül betakarom a maradék káposztával, felengedem annyi vízzel, hogy ellepje és kb. másfél-két óra alatt készre főzöm. Közben pótolom a sót és esetleg a savanyú káposzta levéből adok hozzá, ha kell.
Tejföllel tálalom.
Adag 1
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 175kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 9.8g16%
- Telített zsír 1.2g6%
- Nátrium 1266.4mg53%
- Kálium 235.8mg7%
- Összes szénhidrát 8.3g3%
- Élelmi rost 3.9g16%
- Cukrok 2.6g
- Fehérje 14.4g29%
- C-vitamin 19.7 mg
- Kálcium 46.38 mg
- Vas 2 mg
- K-vitamin 16.3 mcg
- Folsav 35.3 mcg
- Foszfor 32.61 mg
- Magnézium 19 mmol
- Szelén 1.7 mg
- víz 210.6g
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.