Narancsos máktorta

Narancsos máktorta
pinit

Narancsos máktorta

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 30 percFőzési idő: 40 percPihenő idő: 40 percTeljes idő:: percAdag:4 servingsKalóriák:300 kcal Legjobb évszak:Winter

Leírás

Ez a narancsos máktorta teljesen lisztmentes, mégis isteni finom. Igazán finom és különleges desszert lehet, különösen az ünnepi alkalmakra.

Hozzávalók:

  • A krémhez:

  • Díszítéshez:

Elkészítés

  1. Szétválasztom a tojásokat és kemény habbá verem a fehérjét.
  2. A tojássárgákat kikeverem a porcukorral.
  3. Ezután a tojássárgákhoz keverem az olívaolajat, a reszelt narancshéjat, fűszerkeveréket és darált mákot. Ezeket jól elkeverem, majd több részletben óvatosan hozzáadom a felvert tojásfehérjét.
  4. Sütőpapírral bélelt tortaformába töltöm a masszát. (Ez a mennyiség egy 23 cm-es tortaformához elegendő.) 35 percig sütöm, 170 fokos sütőben.
  5. Krém készítése:

  6. A habtejszínt felverem, a mascarponét pedig elkeverem a többi hozzávalóval.
  7. Ezután a tejszínhabot összekeverem a mascarponés krémmel, majd két tálba elfelezem.
    Az egyik felével meg fogom tölteni a tortát, ebbe még lehet narancshéjat reszelni, de nem fontos, mert így is nagyon finom.
  8. A másik felébe belekeverek 3 ek. szemes mákot és ezzel vonom be a tortát oldalt és felül is.
  9. Díszíteni egy kis maradék krémmel, narancsszeletekkel és rozmaring levelekkel szoktam.
Kulcsszavakmák, narancs, desszert, mascarpone

Narancsos máktorta

Ez a narancsos máktorta teljesen lisztmentes, mégis isteni finom. Igazán finom és különleges desszert lehet, különösen az ünnepi alkalmakra.

A narancsos máktorta egy különleges édesség, amelyet ingyenes ünnepi alkalmakra terveztek. A tészta különlegessége a lisztmentes alap, amely mákkal és olívaolajjal készül, ezzel egyedi és finom ízt adva neki. A torta rétegei között pedig frissességet és krémességet hoz a narancsos-mascarponés krém.

A tortalapot Mautner Zsófi gasztroblogger, műsorvezető, szakíró receptje alapján készítettem el, amelyet ebben a youtube videóban találtok meg. A krémet kissé átvariáltam. A saját, jól bevált alap mascarponés krémemet már használtam a vörös bársony tortámnál, illetve a kinder maxi king tortám alap krémje is így készül. A máktortánál egy kifacsart narancs levét kevertem hozzá.

Egy ünnepi különlegesség. Ez a torta nemcsak egy finom desszert, hanem igazi gasztronómiai élmény is. Az ízek harmonikus játékát kínálja a lágy mák és a friss narancs tökéletes kombinációjával. A mák karakteres íze és textúrája adja ennek a tortának az egyedi jegyét. Gazdag tápanyagtartalma miatt a mák nemcsak ízletes, hanem egészséges is.

A mák élettani hatása

Sok benne a rost

2 evőkanál mákban 3,4 gramm rost található, ami nem kevés. A rostok segítenek, hogy gördülékenyebb legyen az emésztésünk, és ne legyen székrekedésünk , ráadásul még a koleszterinszintet is csökkentik. A rostban gazdag étrend hosszú távon csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is.

Sok benne a kalcium és a réz

Két evőkanálnyi mák 253 milligramm kalciumot és 286 mikrogramm vasat tartalmaz, amely körülbelül a napi szükséglet negyedét fedezi. A kalcium a csontok egészsége miatt fontos, de kell a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez is. A réz pedig erősíti a szöveteket és a csontokat, illetve védi a sejtekben a DNS-t a károsodástól.

Sok benne a foszfor és a mangán

A kalcium mellett a foszfor is erősíti a csontszövetet, a mangán pedig a kollagéntermeléshez kell, így nemcsak a csontoknak és az ízületeknek, hanem a bőrnek is jót tesz. A mák ráadásul segíthet méregteleníteni a szervezetet, mivel tisztítja a beleket, és segít eltávolítani a bélfalakon található lerakódásokat. Éppen ezért a fogyásban, illetve az egészséges testsúly fenntartásában is nagyon hasznos lehet. Ami fontos: mindig fogyasszunk mellé sok folyadékot is, mert úgy lesz igazán hatékony.

Hasznos az olaja

A mákban telítetlen zsiradék található. A belőle kivont olaj fogyasztása rákmegelőző hatású lehet. A mákban a linolénsav pedig segít egészségesen tartani a szívet.

Bőrradír is lehet belőle

Ha két teáskanál mákot összekeverünk egy kevés túróval , akkor remek bőrradírt kapunk. Gyengéd, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át a keverékkel az arcunkat, tíz percig hagyjuk fent, majd langyos vízzel mossuk le. A bőr tiszta és ragyogó lesz tőle. forrás: Házipatika

Narancsos máktorta

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 10 min Főzési idő 35 min Pihenő idő 30 min Teljes Idő 1 óra 15 perc
Adag: 10
Legjobb évszak: Tél

Leírás

Ez a narancsos máktorta teljesen lisztmentes, mégis isteni finom. Igazán finom és különleges desszert lehet, különösen az ünnepi alkalmakra.

Hozzávalók

A tortalaphoz

A krémhez:

Díszítéshez:

Elkészítés

    1. Szétválasztom a tojásokat és kemény habbá verem a fehérjét.

    2. A tojássárgákat kikeverem a porcukorral.

  1. Ezután a tojássárgákhoz keverem az olívaolajat, a reszelt narancshéjat, fűszerkeveréket és darált mákot. Ezeket jól elkeverem, majd több részletben óvatosan hozzáadom a felvert tojásfehérjét.

  2. Sütőpapírral bélelt tortaformába töltöm a masszát. (Ez a mennyiség egy 23 cm-es tortaformához elegendő.) 35 percig sütöm, 170 fokos sütőben.

Krém készítése?

  1. A habtejszínt felverem, a mascarponét pedig elkeverem a többi hozzávalóval.

  2. Ezután a tejszínhabot összekeverem a mascarponés krémmel, majd két tálba elfelezem.
    Az egyik felével meg fogom tölteni a tortát, ebbe még lehet narancshéjat reszelni, de nem fontos, mert így is nagyon finom.

  3. A másik felébe belekeverek 3 ek. szemes mákot és ezzel vonom be a tortát oldalt és felül is.

  4. Díszíteni egy kis maradék krémmel, narancsszeletekkel és rozmaring levelekkel szoktam.

Kulcsszavak: mák, desszert, narancs, mascarpone
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük