Narancsos máktorta
Leírás
Ez a narancsos máktorta teljesen lisztmentes, mégis isteni finom. Igazán finom és különleges desszert lehet, különösen az ünnepi alkalmakra.
Hozzávalók:
A krémhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
- Szétválasztom a tojásokat és kemény habbá verem a fehérjét.
- A tojássárgákat kikeverem a porcukorral.
- Ezután a tojássárgákhoz keverem az olívaolajat, a reszelt narancshéjat, fűszerkeveréket és darált mákot. Ezeket jól elkeverem, majd több részletben óvatosan hozzáadom a felvert tojásfehérjét.
- Sütőpapírral bélelt tortaformába töltöm a masszát. (Ez a mennyiség egy 23 cm-es tortaformához elegendő.) 35 percig sütöm, 170 fokos sütőben.
- A habtejszínt felverem, a mascarponét pedig elkeverem a többi hozzávalóval.
- Ezután a tejszínhabot összekeverem a mascarponés krémmel, majd két tálba elfelezem.
Az egyik felével meg fogom tölteni a tortát, ebbe még lehet narancshéjat reszelni, de nem fontos, mert így is nagyon finom. - A másik felébe belekeverek 3 ek. szemes mákot és ezzel vonom be a tortát oldalt és felül is.
- Díszíteni egy kis maradék krémmel, narancsszeletekkel és rozmaring levelekkel szoktam.
Krém készítése:
Narancsos máktorta
Ez a narancsos máktorta teljesen lisztmentes, mégis isteni finom. Igazán finom és különleges desszert lehet, különösen az ünnepi alkalmakra.
A narancsos máktorta egy különleges édesség, amelyet ingyenes ünnepi alkalmakra terveztek. A tészta különlegessége a lisztmentes alap, amely mákkal és olívaolajjal készül, ezzel egyedi és finom ízt adva neki. A torta rétegei között pedig frissességet és krémességet hoz a narancsos-mascarponés krém.
A tortalapot Mautner Zsófi gasztroblogger, műsorvezető, szakíró receptje alapján készítettem el, amelyet ebben a youtube videóban találtok meg. A krémet kissé átvariáltam. A saját, jól bevált alap mascarponés krémemet már használtam a vörös bársony tortámnál, illetve a kinder maxi king tortám alap krémje is így készül. A máktortánál egy kifacsart narancs levét kevertem hozzá.
Egy ünnepi különlegesség. Ez a torta nemcsak egy finom desszert, hanem igazi gasztronómiai élmény is. Az ízek harmonikus játékát kínálja a lágy mák és a friss narancs tökéletes kombinációjával. A mák karakteres íze és textúrája adja ennek a tortának az egyedi jegyét. Gazdag tápanyagtartalma miatt a mák nemcsak ízletes, hanem egészséges is.
A mák élettani hatása
Sok benne a rost
2 evőkanál mákban 3,4 gramm rost található, ami nem kevés. A rostok segítenek, hogy gördülékenyebb legyen az emésztésünk, és ne legyen székrekedésünk , ráadásul még a koleszterinszintet is csökkentik. A rostban gazdag étrend hosszú távon csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is.
Sok benne a kalcium és a réz
Két evőkanálnyi mák 253 milligramm kalciumot és 286 mikrogramm vasat tartalmaz, amely körülbelül a napi szükséglet negyedét fedezi. A kalcium a csontok egészsége miatt fontos, de kell a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez is. A réz pedig erősíti a szöveteket és a csontokat, illetve védi a sejtekben a DNS-t a károsodástól.
Sok benne a foszfor és a mangán
A kalcium mellett a foszfor is erősíti a csontszövetet, a mangán pedig a kollagéntermeléshez kell, így nemcsak a csontoknak és az ízületeknek, hanem a bőrnek is jót tesz. A mák ráadásul segíthet méregteleníteni a szervezetet, mivel tisztítja a beleket, és segít eltávolítani a bélfalakon található lerakódásokat. Éppen ezért a fogyásban, illetve az egészséges testsúly fenntartásában is nagyon hasznos lehet. Ami fontos: mindig fogyasszunk mellé sok folyadékot is, mert úgy lesz igazán hatékony.
Hasznos az olaja
A mákban telítetlen zsiradék található. A belőle kivont olaj fogyasztása rákmegelőző hatású lehet. A mákban a linolénsav pedig segít egészségesen tartani a szívet.
Bőrradír is lehet belőle
Ha két teáskanál mákot összekeverünk egy kevés túróval , akkor remek bőrradírt kapunk. Gyengéd, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át a keverékkel az arcunkat, tíz percig hagyjuk fent, majd langyos vízzel mossuk le. A bőr tiszta és ragyogó lesz tőle. forrás: Házipatika
Narancsos máktorta
Leírás
Ez a narancsos máktorta teljesen lisztmentes, mégis isteni finom. Igazán finom és különleges desszert lehet, különösen az ünnepi alkalmakra.
Hozzávalók
A tortalaphoz
A krémhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
-
-
Szétválasztom a tojásokat és kemény habbá verem a fehérjét.
-
A tojássárgákat kikeverem a porcukorral.
-
-
Ezután a tojássárgákhoz keverem az olívaolajat, a reszelt narancshéjat, fűszerkeveréket és darált mákot. Ezeket jól elkeverem, majd több részletben óvatosan hozzáadom a felvert tojásfehérjét.
-
Sütőpapírral bélelt tortaformába töltöm a masszát. (Ez a mennyiség egy 23 cm-es tortaformához elegendő.) 35 percig sütöm, 170 fokos sütőben.
Krém készítése?
-
A habtejszínt felverem, a mascarponét pedig elkeverem a többi hozzávalóval.
-
Ezután a tejszínhabot összekeverem a mascarponés krémmel, majd két tálba elfelezem.
Az egyik felével meg fogom tölteni a tortát, ebbe még lehet narancshéjat reszelni, de nem fontos, mert így is nagyon finom. -
A másik felébe belekeverek 3 ek. szemes mákot és ezzel vonom be a tortát oldalt és felül is.
-
Díszíteni egy kis maradék krémmel, narancsszeletekkel és rozmaring levelekkel szoktam.