Pizza
Leírás
Pizza alaptészta receptre szükséged van, hiszen remekül variálható, a feltéteket személyre szabhatod és otthon készítve sokkal finomabb!
Hozzávalók
Elkészítés
- Az élesztőt felfuttatom langyos vízben a cukorral.
- A hozzávalókat egy keverőtálba teszem, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, és a kézi mixer spirál karjával bedagasztom a tésztát.
- Fél órát langyos helyen kelesztem, majd kettéosztom és enyhén lisztezett deszkán kerekre nyújtom.
- Enyhén olajozott pizzaformába (vagy tepsire) teszem őket, megkenem az előre elkészített szósszal, megpakolom a kiválasztott feltétekkel, megszórom reszelt sajttal .
- 170 fokos sütőben kb. 12 perc alatt készre sütöm.
Pizza
Pizza alaptészta receptre szükséged van, hiszen remekül variálható, a feltéteket személyre szabhatod és otthon készítve sokkal finomabb!
Mi a klasszikus pizzaszósz helyett bolognai szószt használunk. Ez mindig van előre főzve és lefagyasztva. Amíg a pizzatésztát kelesztem egy adag szószt kiolvasztok, megkenem a tésztát, lesajtozom és mehet a sütőbe. Szerintem a bolognai pizzával nem lehet mellényúlni:)
Eredete
A pizza egy Olaszországból származó étel, amely mára világszerte rendkívül népszerűvé vált. Általában vékony tésztaból készül, amit paradicsomszósszal kennek meg, majd különféle feltétekkel gazdagítják. A tészta lehetőséget ad a kreativitásnak és a változatosságnak, hiszen elkészíthető vastagabb vagy vékonyabb, és akár gluténmentes változatban is.
A tradicionális pizza alapfélék közé tartozik a Margherita, amely paradicsomszósz, mozzarella sajt és bazsalikom levél kombinációjából áll. Ezen kívül számos más változat is létezik, például a Pepperoni (kolbász), Capricciosa (gomba, sonka, olívabogyó), Quattro Formaggi (négyféle sajt) és még sok más.
Az étkezési idő a pizzánál rugalmas; lehet ebéd vagy vacsora, egyéni vagy közös étkezés. Otthon elkészítheted saját pizzádat is, vagy élvezheted a kényelmes házhozszállítás előnyeit.
A pizza sokak kedvenc étele, mivel az ízes és ropogós tészta kombinálódik a gazdag és különféle feltétekkel, így szinte mindenki megtalálja a számára legkedvesebb változatot.-Wikipédia
Olasz kedvenc ételeink
A pizza és a lasagne mindkettő nagyon népszerű étel, és a preferenciák nagyban függnek az egyéni ízléstől és kultúrától. Néhány tényező, amelyek befolyásolhatják a választást:
- Kultúra: Olaszország az otthona mind a pizzának, mind a lasagnenak. Az olasz konyha világszerte elismert és szeretett, és mindkét étel szorosan kapcsolódik az olasz gasztronómiához.
- Variációk: Mindkét étel sokféle variációt kínál. A pizza különféle tészta- és feltétváltozatokban készülhet, míg a lasagne rétegekben tálalt tésztalapot, húst, szószt és sajtot tartalmazhat.
- Elkészítési idő: A pizza általában gyorsan elkészíthető, míg a lasagne időigényesebb, mivel rétegekben készül, és hosszabb sütési időt igényel.
- Étkezési helyszín: A pizza könnyen szállítható és megosztható, és a gyorséttermek, pizzériák népszerű helyek a pizzák fogyasztására. A lasagne hagyományosan otthoni étel, amit együtt fogyasztanak családok.
Mindkét ételnek saját íze és bája van, és a választás sokszor személyes preferenciáktól és az adott pillanattól függ. Egyesek mindkét ételt imádják, és attól függően, hogy éppen milyen hangulatban vannak, választanak közöttük.
Pizza
Hozzávalók
Elkészítés
-
-
Az élesztőt felfuttatom langyos vízben a cukorral.
-
A hozzávalókat egy keverőtálba teszem, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, és a kézi mixer spirál karjával bedagasztom a tésztát.
-
-
Fél órát langyos helyen kelesztem, majd kettéosztom és enyhén lisztezett deszkán kerekre nyújtom.
-
Enyhén olajozott pizzaformába (vagy tepsire) teszem őket, megkenem az előre elkészített szósszal, megpakolom a kiválasztott feltétekkel, megszórom reszelt sajttal .
-
170 fokos sütőben kb. 12 perc alatt készre sütöm.