Rántott hús

Rántott hús
pinit

Rántott hús

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 15 percFőzési idő: 5 percPihenő idő: percTeljes idő:: 20 percAdag:2 servingsKalóriák: kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

A rántott hús az egyik legnépszerűbb ételünk. Rántott húst készíteni valószínűleg mindenki tud. A recept: bepanírozzuk és kisütjük.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szelet húsokat kiklopfoljuk.
    Sózzuk, borsozzuk. ( én bors helyett fokhagymakrémmel kenem meg vékonyan.
  2. Jöhet a hagyományos bundázás (panírozás).Először lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatom a húsokat.
  3. Bő, forró olajba tesszük a szeleteket. Kb. 3 perc után megfordítjuk, a másik oldalát is sütjük még 1-2 percig, majd kivesszük egy tányérra a megsült szeleteket.
Kulcsszavakfőétel, csirke, sertés

Rántott hús

A rántott hús az egyik legnépszerűbb ételünk. Rántott húst készíteni valószínűleg mindenki tud. A recept: bepanírozzuk és kisütjük.

Gyerekkorunk emlékei közé tartozik az emeletes házakban vasárnaponként érezhető “kötelező” rántott hús illata. Igen, ez a megunhatatlan vasárnapi ebéd. Készülhet csirkéből, sertésből, marhából.

Ha marhahúst vásárolunk, akkor a borjúdió, frikandó, vagy felsálszelet a legalkalmasabb. A marhahúsból készült rántott szeletet nevezik BÉCSI SZELET-nek.

Sertéshúsok közül leginkább a csont nélküli sertéskaraj jöhet számításba.

Csirkéből a mell, comb, szárny a népszerű, míg pulykából inkább csak a mellet szokás kirántani.

A rántott sertéskaraj, csirke- és pulykamell készítésekor a húsokat 2-4 mm vastagságúra kiklopfoljuk. Erre azért van szükség, hogy a rostok megpuhuljanak. De ne legyen túl vékony, mert akkor olyan lesz, mint a papír. Ha viszont túl vastag marad, akkor nem sül át teljesen, rántott “cipőtalpat” fogunk enni.

Fűszerezés

Mikor a klopfolással készen vagyunk, jöhet a fűszerezés. A hagyomány só és bors. Nos, én őrölt bors helyett fokhagymakrémmel kenem meg vékonyan a szeleteket. Ezenkívül lehet pácolni is. Mustárt, sót, borsot, fokhagymát keverünk tejbe és ebbe áztatjuk a húsokat pár órára, amitől omlósabb lesz a hús.

Panírozás

Panírozáskor először lisztbe forgasd meg a hús mindkét oldalát, majd ugyanígy járj el a tojással és zsemlemorzsával is. Ha a panírodat szeretnéd feldobni, arra is van lehetőség. Lehet készen is kapni fűszerezett pehelymorzsát, de saját magad is kísérletezhetsz vele. (Boltban: fokhagyma-medvehagymás, kukoricapelyhes, chillis változatban.)

Zsemlemorzsa nélkül

Lisztbe, tojásba és újra lisztbe forgatjuk a húsokat. Másik változat szerint a liszthez keverünk egy evőkanál pirospaprikát.

Palacsintabunda

Négy tojást felverünk, annyi lisztet és tejet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk és ebbe forgatjuk a szeleteket. Sőt, vannak, akik reszelt burgonyát is tesznek hozzá.

Chipsek zsemlemorzsa helyett

Reggelizőpehely, corn flakes, tortillachips összetörve zsemlemorzsa helyett a liszt és tojás után különlegessé és ropogóssá teheti a rántott szeletünket.

Ünnepekre

A megszokott panír helyett az ünnepi menü készítésekor tehetünk a zsemlemorzsába szezámmagot, darált mandulát, diót, mogyorót is.

Sütéskor

Az olajnak forrónak kell lennie. Egy csipet morzsát dobjunk az olajba, amikor pezseg és feljön az olaj tetejére, akkor jó a hőfok, mehetnek bele a szeletek. Süssük kb. 3 percig, majd fordítsuk meg (ha lehet akkor húsfogóval vagy lapáttal, ne szúrjunk bele villát) és a másik oldalát is süssük még kb.1,5 percig

Tálald a kedvenc köreteddel. Pl: saláta, sült krumpli, krumplipüré, párolt rizs….

Rántott hús

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 15 min Főzési idő 5 min Teljes Idő 20 perc
Adag: 2
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

A rántott hús az egyik legnépszerűbb ételünk. Rántott húst készíteni valószínűleg mindenki tud. A recept: bepanírozzuk és kisütjük.

Hozzávalók

Elkészítés

    1. A szelet húsokat kiklopfoljuk.
    2. Sózzuk, borsozzuk. ( én bors helyett fokhagymakrémmel kenem meg vékonyan.
    1. Jöhet a hagyományos bundázás (panírozás).Először lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatom a húsokat.
  1. Bő, forró olajba tesszük a szeleteket. Kb. 3 perc után megfordítjuk, a másik oldalát is sütjük még 1-2 percig, majd kivesszük egy tányérra a megsült szeleteket.

Kulcsszavak: sertés, csirke, főétel
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük