Rántott hús
Leírás
A rántott hús az egyik legnépszerűbb ételünk. Rántott húst készíteni valószínűleg mindenki tud. A recept: bepanírozzuk és kisütjük.
Hozzávalók
Elkészítés
- A szelet húsokat kiklopfoljuk.
Sózzuk, borsozzuk. ( én bors helyett fokhagymakrémmel kenem meg vékonyan. - Jöhet a hagyományos bundázás (panírozás).Először lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatom a húsokat.
- Bő, forró olajba tesszük a szeleteket. Kb. 3 perc után megfordítjuk, a másik oldalát is sütjük még 1-2 percig, majd kivesszük egy tányérra a megsült szeleteket.
Rántott hús
A rántott hús az egyik legnépszerűbb ételünk. Rántott húst készíteni valószínűleg mindenki tud. A recept: bepanírozzuk és kisütjük.
Gyerekkorunk emlékei közé tartozik az emeletes házakban vasárnaponként érezhető “kötelező” rántott hús illata. Igen, ez a megunhatatlan vasárnapi ebéd. Készülhet csirkéből, sertésből, marhából.
Ha marhahúst vásárolunk, akkor a borjúdió, frikandó, vagy felsálszelet a legalkalmasabb. A marhahúsból készült rántott szeletet nevezik BÉCSI SZELET-nek.
Sertéshúsok közül leginkább a csont nélküli sertéskaraj jöhet számításba.
Csirkéből a mell, comb, szárny a népszerű, míg pulykából inkább csak a mellet szokás kirántani.
A rántott sertéskaraj, csirke- és pulykamell készítésekor a húsokat 2-4 mm vastagságúra kiklopfoljuk. Erre azért van szükség, hogy a rostok megpuhuljanak. De ne legyen túl vékony, mert akkor olyan lesz, mint a papír. Ha viszont túl vastag marad, akkor nem sül át teljesen, rántott “cipőtalpat” fogunk enni.
Fűszerezés
Mikor a klopfolással készen vagyunk, jöhet a fűszerezés. A hagyomány só és bors. Nos, én őrölt bors helyett fokhagymakrémmel kenem meg vékonyan a szeleteket. Ezenkívül lehet pácolni is. Mustárt, sót, borsot, fokhagymát keverünk tejbe és ebbe áztatjuk a húsokat pár órára, amitől omlósabb lesz a hús.
Panírozás
Panírozáskor először lisztbe forgasd meg a hús mindkét oldalát, majd ugyanígy járj el a tojással és zsemlemorzsával is. Ha a panírodat szeretnéd feldobni, arra is van lehetőség. Lehet készen is kapni fűszerezett pehelymorzsát, de saját magad is kísérletezhetsz vele. (Boltban: fokhagyma-medvehagymás, kukoricapelyhes, chillis változatban.)
Zsemlemorzsa nélkül
Lisztbe, tojásba és újra lisztbe forgatjuk a húsokat. Másik változat szerint a liszthez keverünk egy evőkanál pirospaprikát.
Palacsintabunda
Négy tojást felverünk, annyi lisztet és tejet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk és ebbe forgatjuk a szeleteket. Sőt, vannak, akik reszelt burgonyát is tesznek hozzá.
Chipsek zsemlemorzsa helyett
Reggelizőpehely, corn flakes, tortillachips összetörve zsemlemorzsa helyett a liszt és tojás után különlegessé és ropogóssá teheti a rántott szeletünket.
Ünnepekre
A megszokott panír helyett az ünnepi menü készítésekor tehetünk a zsemlemorzsába szezámmagot, darált mandulát, diót, mogyorót is.
Sütéskor
Az olajnak forrónak kell lennie. Egy csipet morzsát dobjunk az olajba, amikor pezseg és feljön az olaj tetejére, akkor jó a hőfok, mehetnek bele a szeletek. Süssük kb. 3 percig, majd fordítsuk meg (ha lehet akkor húsfogóval vagy lapáttal, ne szúrjunk bele villát) és a másik oldalát is süssük még kb.1,5 percig
Tálald a kedvenc köreteddel. Pl: saláta, sült krumpli, krumplipüré, párolt rizs….
Rántott hús
Leírás
A rántott hús az egyik legnépszerűbb ételünk. Rántott húst készíteni valószínűleg mindenki tud. A recept: bepanírozzuk és kisütjük.
Hozzávalók
Elkészítés
-
- A szelet húsokat kiklopfoljuk.
- Sózzuk, borsozzuk. ( én bors helyett fokhagymakrémmel kenem meg vékonyan.
-
- Jöhet a hagyományos bundázás (panírozás).Először lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatom a húsokat.
-
Bő, forró olajba tesszük a szeleteket. Kb. 3 perc után megfordítjuk, a másik oldalát is sütjük még 1-2 percig, majd kivesszük egy tányérra a megsült szeleteket.