Mézeskalács
Leírás
A mézeskalács készítése és díszítése családi és közösségi tevékenység, amely az ünnepi készülődés egyik vidám és kreatív eleme. A mézeskalács finom íze és a készítésének öröme hozzájárul az ünnepi hangulathoz és az együttlét élményéhez.
Hozzávalók
Elkészítés
- A mézeskalács elkészítéséhez elsőként a lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. Egy másik tálban összekeverjük a tojást, mézet és a megolvasztott vajat.
- A két elegyet összeöntjük és robotgéppel összedolgozzuk.
- A mézeskalács tésztáját liszttel alaposan megszórt deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd karácsonyi kiszúrókkal (csillag, angyal, fenyőfa, csengettyű) tetszőleges formákat szaggatunk belőle.
- A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel 10-15 perc alatt készre sütjük.
- Cukormázzal díszítheted, íme a recept.
Mézeskalács
A mézeskalács készítése és díszítése családi és közösségi tevékenység, amely az ünnepi készülődés egyik vidám és kreatív eleme. Finom íze és a készítésének öröme hozzájárul az ünnepi hangulathoz és az együttlét élményéhez.
A mézeskalács egy olyan édesség, amely méz, fűszerek és liszt alapanyagokból készült, és széles körben ismert a világ különböző részein. Az édes és fűszeres íze, valamint a karakteres illata miatt a mézeskalács nemcsak finom sütemény, hanem az ünnepek elengedhetetlen része is.
Kreatív feladat és remek hétvégi program
A mézeskalács készítése művészi folyamatnak számít. A tészta elkészítése során a méz, a fűszerek többszörös fahéj, szegfűszeg, gyömbér) és a liszt keverék egy olyan tésztát formázni, amelyet rugalmasan lehet kidolgozni. A különböző formák, például karácsonyi fák, csillagok, szív alakúak vagy hóemberfigurák, kivágása után a süteményeket sütik, majd a kihűlés után következik a kreatív rész: a díszítés.
A sütemény díszítése szinte művészi kifejezésnek megfelelő. A kész mézeskalácsokat porcukorfestékkel vagy cukormázzal díszítik, és gyakran cseppentett csokoládéval vagy cukorral vonják be. Az ünnepi szimbólumok és motívumok, mint például a Mikulás, a karácsonyfa vagy hópelyhek, a mézeskalácsot egyedivé és ünnepi hangulatúvá teszik. Cukormázzal díszítheted, íme a recept.
emcsak az ünnepeken, hanem egész évben népszerű csemege. Ajándéknak is kiváló, hiszen az egyedi formák és díszítések lehetővé teszik, hogy személyes üzenetet közvetítsünk vele. Mindemellett a mézeskalács elkészítése és díszítése egy olyan hagyomány, amely összehozza a családokat és barátokat, és az ünnepi készülődés fontos és hangulatos részévé válik. A mézeskalács ízének és illatának élvezete, valamint a készítés öröme többek között az ünnepi időszak varázsához.
Eredete
A mézeskalács sütésének hagyománya gyökerezik az ókori Egyiptomba, ahol a méz és a fűszerek keverékét különféle formákban kiszárították. A későbbi időkben a mézeskalácsokat Rómában ismerték fel, ahol a különböző kenyérféleségek készítése mellett a méz és fűszerek kiegészítésével elkészített sütemények is népszerűek voltak.
A középkorban Európában a mézeskalácsok elkészítése a kolostorokban vált elterjedtté, ahol a szerzetesek gyakran használták azokat az ünnepi alkalmakkor. A mézeskalácsok formája és díszítései egyre kifinomultabbá váltak, és számos vallási és szimbolikus jelentéssel bírtak.
A 16. században Németországban jelent meg a hagyomány, hogy mézeskalács házakat készítsenek karácsonykor, amiért a városi vásárokon árultak. Ezek a mézeskalács házikók a mai napig az ünnepi dekorációk részét képezik.
A mézeskalácsot a karácsonyi fa díszeként való felhasználása is egyre elterjedtebbé vált, és a mézeskalácsfigurák, mint a Mikulás, a hóember vagy a karácsonyfa, ma is népszerűek.
A karácsonyi menü tökéletes megkoronázása lehet ez a Narancsos máktorta is, amely nemcsak nagyon finom, de lisztmentes is, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Mézeskalács
Leírás
A mézeskalács készítése és díszítése családi és közösségi tevékenység, amely az ünnepi készülődés egyik vidám és kreatív eleme. A mézeskalács finom íze és a készítésének öröme hozzájárul az ünnepi hangulathoz és az együttlét élményéhez.
Hozzávalók
Elkészítés
-
A mézeskalács elkészítéséhez elsőként a lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
Egy másik edényben összekeverjük a tojást, mézet és a megolvasztott vajat.
-
A két elegyet összeöntjük és robotgéppel összedolgozzuk.
-
A mézeskalács tésztáját liszttel alaposan megszórt deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd karácsonyi kiszúrókkal (csillag, angyal, fenyőfa, csengettyű) tetszőleges formákat szaggatunk belőle.
-
A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel 10-15 perc alatt készre sütjük.
-
Cukormázzal díszítheted, íme a recept.